Menu Zavřít

Tykač není Mittal

19. 5. 2006
Autor: Euro.cz

Kapitola XXIX.

Jistota čtyřicetinásobku * Akcionář v ilegalitě * Čapoun je pořešený * Chytrý doktor 2

Jistota čtyřicetinásobku

Když se v předvolebním klání objeví otázka o privatizaci, politici sociální demokracie se bijí do prsou, že třeba národní podnik Budvar nikdy neprodají. Je skutečně dojemné poslouchat, jak se tato strana najednou začala starat o osud státního majetku. Strana Jiřího Paroubka se už ale nechlubí tím, jak skvěle se prodaly mnohem lukrativnější podniky (o bankách ani nemluvě), například pro českou energetiku klíčová Mostecká uhelná společnost či Nová huť. Mostecké doly stát prodal za 650 milionů korun, nyní si je noví soukromí vlastníci kolem uhlobarona Antonína Koláčka cení na dvacet miliard, tedy na třicetinásobek. Ještě horší byznys – z pohledu daňového poplatníka - udělala sociálnědemokratická vláda s indickým ocelářským magnátem Lakshmi Mittalem. Ten hutě koupil od státu za 600 milionů korun a nyní by firmu Mittal Steel Ostrava neprodával levněji než za 25 miliard, tedy za čtyřicetinásobek.

Akcionář v ilegalitě

Indický majitel českých oceláren Mittal se ke svému majetku hrdě hlásí. Často jezdí do České republiky, nechá se fotografovat a nestydí se za to, že mu zde něco patří. Například minulý týden oslavil v Praze pětadvacáté výročí svatby. Je to sympatické.
Zato nový vlastník čtyřiceti procent akcií Mostecké uhelné společnosti je v hluboké ilegalitě. Neví se, kdo je ten miliardář, který se chtěl stát uhlobaronem. Ale proč se skrývá za záhadnou kyperskou firmou Indoverse Czech Coal Investments Limited? Když se objevila zpráva, že za touto společností stojí frontman někdejší finanční skupiny Motoinvest Pavel Tykač, každý si myslel, že se tento podnikatel konečně rozhodl přihlásit ke svému majetku. A tajemný podnikatel z Kypru si k mosteckým dolům chce pořídit ještě Sokolovskou uhelnou. Snad se nebude divit, když stát – naprosto logicky - bude chtít pomocí všech dostupných prostředků zjistit, kdo ovládá tyto dvě strategické společnosti. Protože jestli to není Tykač, kdo to je? Jak má největší státní společnost ČEZ obchodovat s firmou, o jejímž akcionáři neví nic? Čím dál se bude skutečný majitel akcií mostecké uhelné skrývat, tím hůře se mu bude podnikat.
Pakliže za akcie dolů Tykač zaplatil tolik, kolik se říká, předpokládalo se, že mimořádnou prémii přidal jen proto, aby konečně získal uznání veřejnosti, politiků a podnikatelských kruhů, že není pouhý spekulant, ale konečně vlastní velký český podnik a zaměstnává tisíce lidí. Mýlili jsme se.

ebf - tip - debata

Čapoun je pořešený

Šéfredaktor sportovní redakce České televize Otakar Černý v souvislosti se skandálním závěrem nejvyšší fotbalové soutěže prohlásil, že liga může od ČT očekávat nulovou toleranci a veřejnoprávní televize hodlá kritizovat v reportážích a různých pořadech její nešvary. „Pokud se nic nezmění, nebudeme prostě vysílat,“ dodal Černý. Ale budou! A už se moc těšíme na nulovou toleranci a kritické komentáře „pořešeného“ novináře Čapouna (Pavla Čapka) ze slavné divadelní hry Ivánku, kamaráde. Kdo by si nepamatoval následující pasáž: „Hele, pojď sem, já ti udělám televizi. Uvidíme, kdo tam bude za Českou. Jestli to bude Čapoun, tak je to v pohodě. Dohráno (pořad České televize – pozn. redakce) mám vyřešený jako nikdo. Tam bude Pavel, aby mi tam někdo nedělal nějaký píčoviny!“

Chytrý doktor 2

Minulý týden jsme napsali o pražském advokátovi JUDr. Tomášovi Křížkovi, který letos na jaře chytře změnil název své firmy Tomplus na Telefónica O2 Czech republic. Důvod: španělský investor totiž již dříve oznámil, že nové obchodní jméno pro Český Telecom/Eurotel bude právě Telefónica O2 Czech Republic.
Týdeník EURO obdržel na toto téma následující čtenářskou reakci: „Přečetl jsem článek S Křížkem po funuse a také glosu v Palubním deníku pod názvem Chytrý doktor. Oba příspěvky jsou plny opovržení nad údajně neetickým chováním pana Křížka, který si zaregistroval společnost pod jménem Telefónica O2 Czech republic. Nemohu si pomoct, ale myslím, že ta kauza si zaslouží trochu zamyšlení. Nemám v úmyslu zastávat se podvodníků. Ale opravdu je to o zlém panu Křížkovi a o chudince Telefónice? Podle mého názoru, pravidla vymezující to, co je zákonné a co ne, jsou v džungli korporátního byznysu dostatečně přesně vymezena. Ne bez jisté dávky škodolibosti se člověk musí pozastavit nad faktem, že velmi dobře placení, všemi mastmi mazaní a světem protřelí právníci telekomunikačního gigantu nebyli schopni učinit kroky k tomu, aby zajistili na novém trhu bezproblémové použití jména svého klienta.
Nejsem člověk byznysu. Dění sleduji z pozice outsidera zcela mimo hrací plochu. Ale když už jsme u tak sezónně vhodné paralely, i zde platí ,Nedáš, dostaneš´. I já vím, že jedna z nejdůležitějších komodit ve světě byznysu jsou informace. A ten, kdo je dokáže použít ve svůj prospěch, vyhrává. Andy Warhol kdysi řekl, „art is what you get away with“. To co vám projde, platí. A tak se zdá, že úspěch pana Křížka záleží jen na tom, jak bude hrát kartu, kterou si vytáhl z rukávu.“
Takže Křížek podnikání vnímá jako Warhol umění: „Business is what you get away with.“

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).