Menu Zavřít

U CHIRURGA PROPUKL SVOBODŮV SYNDROM

1. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Financování ČSSD

Místopředseda ČSSD Karel Kobes nesplnil svůj předvolební slib zprůhlednit stranické financování. Věřitele, který do Lidového domu přinesl šek vystavený Lhotského firmou Tax & Investment Advisers (TIA), odmítl prozradit. Odpovědnost za sponzorský dar od J osefa Matoulka přehodil na pražský region. Kromě toho ČSSD stále dluží peníze zkrachovalé Bance Bohemia.

Ve své předvolební řeči dnešní místopředseda ČSSD Karel Kobes tvrdil, že v případě svého zvolení se zasadí o zprůhlednění finančních záležitostí strany. Poptávka po informacích o financování vládní strany byla vysoká, zvláště když byl postřelen jeden z pravděpodobných věřitelů ČSSD Ivan Lhotský (EURO 10/1999). Nabídka od tehdejšího místopředsedy pro řízení strany Iva Svobody a hlavní ekonomky Lidového domu Barbory Snopkové však byla nulová. Slova nového místopředsedy zpočátku dávala naději, že ČSSD konečně přestane před občany uhýbat pohledem. Po dvou měsících jsme Karla Kobese, původním povoláním chirurga, požádali o zprůhlednění věřitelů ČSSD.

EURO: Kdo jsou věřitelé ČSSD, včetně těch, kteří poskytli vaší straně krátkodobé půjčky? KOBES: Hlavními věřiteli jsou IPB a Komerční banka. U těchto finančních ústavů máme otevřené úvěry a nyní se snažíme všechny drobnější úvěry převést k nim. Chceme tím celou agendu zjednodušit a mít zcela průsvitné a dohlédnutelné věřitele. Řada drobných věřitelů však ještě zbývá. Jsou to například i malé firmy našich členů.

EURO: Kolik je takových drobných věřitelů, kteří vám v loňském roce půjčili více než milion korun? KOBES: Zhruba deset.

EURO: Kdo jsou tito věřitelé? KOBES: Jsme ještě dlužni Bance Bohemia, máme dluhy u České pojišťovny, dále u Banky Austria. To jsou větší firmy, menší si nepamatuji. Něco dlužíme firmě Ilbau, která staví v komplexu Lidového domu. Ostatní jsou opravdu drobnější krátkodobé, nevýznamné záležitosti.

EURO: Od koho jste získali šek na tři miliony korun, který vystavila v loňském roce společnost TIA? Byla to přece také krátkodobá finanční výpomoc, byť formou šeku. KOBES: Abych vám řekl pravdu, ani nevím. V době, kdy jsem nastoupil, to již bylo uzavřené a navíc mi bylo řečeno, že stejně ten člověk, nebo ta firma, která peníze půjčila, si nepřeje býti jmenována. A protože už je vše splaceno, dále jsem se tím nezabýval. Považuji to za uzavřenou záležitost a myslím, že není potřeba se k tomu vracet.

EURO: V době, kdy půjčka splacena nebyla, přibližně v lednu, však o této půjčce informoval majitel firmy Tax & Investment Advisers Ivan Lhotský a o několik týdnů později jej kdosi vážně postřelil. To je přece případ, ve kterém si politická strana nemůže dovolit zatajit věřitele. KOBES: Já tuto informaci skutečně nemám. To vyřizovali Ivo Svoboda a Barbora Snopková. Možná, že kdybych o to hodně stál, vše by mi sdělili, ale já mám informaci, že to bylo zaplacené. Pokud jde o postřelení pana Lhotského, velice si přeji, aby se tento trestný čin objasnil.

EURO: Jste ochoten zjistit a zveřejnit, od koho ČSSD získala šek vystavený firmou Tax & Investment Advisers? KOBES: Já ji neznám.

EURO: Ale pro vás není problém přečíst si to v účetnictví. KOBES: Prosím vás. Mám informaci, že tato firma si nepřeje být zveřejněná. Takže i kdybych to věděl, stejně bych to nemohl říct, protože to není solidní. Když vám někdo půjčí peníze s podmínkou, že nechce být jmenován, těžko s tím můžeme něco dělat. Nevidím v tom nic tajemného a špatného. Ale pakliže budu úvěry vyřizovat já, budu se snažit najít takové věřitele, od kterých předem získám souhlas ke zveřejnění.

EURO: Další nešťastný případ se týká největšího loňského sponzora ČSSD Josefa Matoulka, který vám věnoval 860 000 korun a byl spojen s tunelováním CS Fondů. Jak jste se rozhodli naložit s tímto darem? KOBES: Dar byl určen pro pražskou regionální ČSSD. Pražský region se tím ještě bude zabývat a na grémiu jsme se dohodli, že to je pouze otázka Prahy. Tam musí padnout politické rozhodnutí, které budeme akceptovat. Oni zatím vyčkávají, jak se celá kauza vyvine. Pakliže se rozhodnou, že peníze vrátíme, pak se tímto rozhodnutím budu samozřejmě řídit.

EURO: S kým byla tato dohoda uzavřena? KOBES: Za prvé mezi mnou a pražskou ČSSD a za druhé proběhla politickým grémiem, kde bylo konstatováno, že takto by se kauza měla vyřešit. Pražská ČSSD si sponzora sehnala, takže ona musí rozhodnout.

ebf - tip - debata

EURO: Dal jste jim nějaké doporučení? KOBES: Já jim do toho nemám co mluvit. Jsem výkonný orgán a v těchto věcech politicky nerozhoduji.

EURO: Jedná se o největší dar, který ČSSD loni dostala. Měl byste k tomu zaujmout nějaké stanovisko. KOBES: Vůbec se k tomu nechci vyjadřovat. Necítím se zplnomocněn nebo oprávněn radit nebo nařizovat. Moje soukromé mínění je moje soukromé mínění a nepřísluší mi ho říkat, protože tu věc nemohu ovlivňovat.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).