Menu Zavřít

U KAFKŮ VE SKLEPĚ

28. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Návštěvníka vítá pozornost šéfkuchaře

Přímo na Staroměstském náměstí stojí půvabná rokoková budova – palác Kinských, v němž má jedno ze sídel Národní galerie. Je zajímavostí, že palác je jedním z pražských domů, v nichž žil světoznámý spisovatel Franz Kafka. V zadní části objektu se nyní nalézá Restaurant Palác Kinských. Vchod do podniku je z Týnské uličky, kudy musí příchozí sejít do sklepních prostor paláce. Parkování v této lokalitě není zrovna ideální, ale v historickém centru snad ani nic jiného čekat nelze.
Ale zpět do restaurace. Na kvalitu jídel dohlíží šéfkuchař Patrik Dočekal, člen českého národního týmu pro mistrovství světa kuchařů. Zárukou kvalitního výběru vín je prezident české Asociace Sommelierů – Martin Pastyřík. Jednoduchý, ale vlídný interiér s bíle vymalovanými sklepními oblouky je střídmě dozdoben květinami a železnými lampami. U deseti stolů se sedí na pohodlných do zelena laděných židlích.
Každý příchozí po objednání dostane pozornost šéfkuchaře. Tentokrát to bylo filátko sivena s čerstvou čočkou. K pití jsme si objednali typického představitele Mikulovské oblasti – Veltlínské zelené, ročník 1999. Jako předkrm jsem zvolil rozpečeného krále českých sýrů s medovo–pepřovou omáčkou, dochuceným salátem a toastem. Zdejší kuchyně s tímto pokrmem sklízí mezi klienty nemalé úspěchy. Hermelín byl výtečně proleželý a na jazyku se jen rozplýval. Můj kolega si vybral houbové suflé, směs s pudinkem, vlašskými ořechy, brusinkami, salátem a balzamikovým přelivem. Ceny předkrmů se pohybují v rozmezí od 150 do 170 korun.
Kdo by po předkrmu hned čekal hlavní chod, velice by se mýlil. Jako „mezichod nám byl přinesen šampaňský sorbet, dvě kuličky broskvové a jablkové zmrzliny, zalité sektem. Číšník ujišťuje, že mezichod má udělat prostor pro hlavní jídlo a osvěžit.
Pak přišel na řadu hlavní chod. Volba padla na kančí kotletky macerované v rumu, se silnou hovězí šťávou, opečeným bramborem a kousky jablek s brusinkami. Jídlo bylo kulinářským zážitkem, zvěřinu připravili kuchaři opravdu výborně. Abych chuť ještě zvýraznil, objednal jsem si Cabernet Sauvignon z vinařské oblasti Podluží. Můj spolustolovník zvolil doradu, což je mořská ryba, s grilovanou čekankou a růžovou omáčkou z portského vína. Hlavní jídla stojí v Restaurantu Palác Kinských od 350 do 590 korun.
Na závěr přišel ještě dezert. Kolega byl rybou tak zasycen, že nechal závěrečnou část večeře bez povšimnutí a dezert si odepřel. Rozhodl jsem se pro lehkou kokosovou pěnu, ozdobenou ovocem, která podtrhla celkový chuťový dojem. Ceny dezertů se pohybují od 90 do 130 korun.
Restaurant Palác Kinských je luxusním a jedním z dražších pražských podniků. Pokud však chcete s partnerem oslavit uzavřený kontrakt, nebo se předvést před zahraničním hostem, je podnik tou správnou volbou. Kromě výborné kuchyně zaujme široká nabídka vín, která uspokojí snad každého znalce.

Adresa
Týnská ulička 3, 110 00 Praha 1,
telefon: 232 61 37,
www.palac–kinskych.cz,
e–mail: palac–kinskych@volny.cz

Otevírací doba
denně 12.00–15.00 a 18.00–23.00

Počet míst
45–55

Druh kuchyně
staročeská s prvky mezinárodní

Platba kartou
AmEx, MasterCard, Visa, Maestro, Dinners Club

Jídelní lístek
čeština, angličtina, němčina, ruština

Jazykově vybavená obsluha
čeština, angličtina, němčina, ruština

Původ vín
Česko, Francie, Itálie, Španělsko, Portugalsko, Chile, USA, Austrálie, Argentina, Maďarsko, Rakousko

Něco navíc
široká nabídka vín, portského a doutníků

Hodnocení restaurace
Jídlo
18 bodů z 20
Obsluha
9 bodů z 10
Atmosféra
9 bodů z 10
Co dostanete za své peníze
8 bodů z 10
Celkem
44 bodů z 50

Výběr z jídelního lístku
Kachní terina s filety z pomerančů a jablkovým kuli 160,-
Slovácká zelňačka s klobásou 90,-
Candát pečený v chlebové krustě s omáčkou z pikantní čabajky 380,-
Hovězí filé s omáčkou z toho, co zbylo moravským vinařům, s restovanou cibulí 390,-
Vyšlehaný tvarůžek našich babiček s malinovou omáčkou 110,-

WT100

Výběr z vinného lístku
Vlašský ryzlink, r. 99, pozdní sběr, Mikros 690,-
Sauvignon, r. 99, pozdní sběr, Znovín Šatov 690,-
Cabernet Sauvignon, r. 99, Collegium vinitorum 790,-
Zweigeltrebe, r. 99, pozdní sběr, Vinmark Mikulov 590,-

  • Našli jste v článku chybu?