Menu Zavřít

U Mouřenína

26. 6. 2017
Autor: Euro.cz

Spousta vinoték dnes nabízí stejný sortiment vína. Tady vás i překvapí

„Vinařství a oblasti se moc nemění, mění se jen ročníky,“ říká mi u regálu s víny Petra Jandová, jež vede pobočku vinoték U Mouřenína sídlící v Gurmet Pasáži v Dlouhé ulici. Možná se vám to může zdát jako nuda, určitě ale není. Vinotéka U Mouřenína, založená vinnými nadšenci z Opavy, je sice malá, najdete tu ale i velká vína: třeba šampaňská včetně těch ročníkových, Chablis, nejvyšší klasifikace Grand Cru a stejně tak červené burgundské, nebo Hermitage i „menší“ Croz Hermitage ze severní Rhôny.

K tomu všemu nechybí ani Alsasko, Toskánsko nebo Kampánie a samozřejmě ani tuzemská vína, ta sem často chodí ochutnat i cizinci ubytovaní v centru.

U Mouřenína (kromě Opavy má pobočku ještě na Malé Straně) si to snadno zamilujte třeba proto, že tu vždy rozlévají nejméně dvě šampaňská – v Česku luxus: jedno blanc de blancs, tedy stoprocentní Chardonnay, a jedno říznuté červeným Pinotem Noir. Nejde však o žádné stolní šampaňské, jak se často přihodí tuzemským vinotékám, když zkouší vypadat světově a nakoupí laciné hypermarketové víno. U Mouřenína běžně rozlévají lahve za téměř tisíc korun, žádné „šáňo“.

A mimochodem: na ročníkové šampaňské sem chodí i mladé matky s malými dětmi, chcete-li skutečný důkaz růstu vinné kultury v Česku, jímž určitě není stále větší počet medailí z legračních soutěží na tuzemských lahvích. Já U Mouřenína pro změnu pil starší ročník výborného hořkosladkého alsaského Pinotu Gris nebo i drahý burgundský Mersault, který se obvykle nerozlévá ani ve špičkových restauracích. A jen málokdy se vám také stane, aby vám obsluha automaticky otevřela lahev Chablis Grand Cru za 1700 korun. C’est la vie!

Ale zpět ke zmíněnému překvapení. Český vinný trh sice pomalu roste, pořád je ale zaostalý a chudý. Pár velkých dovozců stále zásobuje většinu restaurací a vinoték, takže v nich často najdete stejná vína.

bitcoin_skoleni

Proto vám udělá radost, když ve vinotéce objevíte obecně sice méně rozšířené, jinak ale výborné Crozes Hermitage. Anebo skutečnou bombu z horké toskánské Maremmy, desetiletý Merlot La Parrina Radaia, pořád opulentní, současné už ale téměř sametové červené. A navíc v podstatě za italskou cenu, což v Česku rozhodně nebývá zvykem.

U Mouřenína ? Dlouhá 39, Praha 1 – Staré Město ? t: 601 666 650 ? Tržiště 17, Praha 1 – Malá Strana ? t: 601 666 617 ? www.vinotekaumorenina.cz

  • Našli jste v článku chybu?