Menu Zavřít

Uber se vrátí do ulic Londýna. Firma uspěla s odvoláním proti ztrátě licence

26. 6. 2018
Autor: Profimedia.cz

Americká alternativní taxislužba Uber uspěla s odvoláním proti ztrátě licence pro provoz svých aktivit v Londýně. Britský soud dnes udělil Uberu novou licenci, která bude platit 15 měsíců. Dospěl totiž k závěru, že firma provedla potřebné změny.

Londýnský úřad zodpovědný za dopravní systém (TfL) se loni v září rozhodl neobnovit provozní licenci Uberu kvůli údajným bezpečnostním rizikům pro veřejnost. Londýnská licence Uberu vypršela na konci září, firma ale mohla do vyřešení odvolání pokračovat v provozu.

Uber začal působit v Londýně v roce 2012. Firma v rámci odvolacího řízení připustila, že loňské rozhodnutí TfL bylo správné. Dokázala však soud přesvědčit, že se její firemní kultura od té doby změnila.

Uber v Londýně čelil útokům ze strany tradičních taxikářů, kteří poukazovali mimo jiné na nedodržování bezpečnostních pravidel. Firma se stala rovněž terčem kritiky ze strany odborů a zákonodárců.


Čtěte: Záznam smrtelné nehody autonomního vozu dokazuje naprosté selhání techniky i procesů v Uberu

 Záznam smrtelné nehody autonomního vozu


Kvůli odporu ze strany provozovatelů tradičních taxislužeb čelí Uber regulačním a právním překážkám po celém světě. S problémy se potýká i v České republice, kde proti němu taxikáři opakovaně protestovali.

EBF24

Tradiční taxislužby považují alternativní přepravce za nekalou konkurenci, protože řidiči služeb, jako je Uber, nemají auta evidovaná jako vozy taxi, nemají taxametry a nesplňují zákonné požadavky pro taxikáře. Uber své služby označuje za spolujízdu v rámci sdílené ekonomiky.

Dále čtěte:

Blokování ulic není řešení, říká o protestech taxikářů Krnáčová

Airbnb na kolech chce navždy změnit přístup k vlastnictví aut. Okouzlil i Daimler

Komentář: Uber jako predátor

Ondřej Krátký: Pojďme sdílet taxík


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).