Menu Zavřít

Uhasil stávku a expanduje. Český Mitas postaví nový závod v Srbsku

25. 5. 2017
Autor: Mitas

Český výrobce pneumatik Mitas zahajuje výstavbu nového závodu na severu Srbska. Rozšíří tak své stávající kapacity ve městě Ruma. Mateřská společnost Trelleborg se expanzí výrobních kapacit chystá na očekávaný větší odbyt své produkce.

Nový závod na severu Srbska ve městě Ruma má Mitas začít stavět v nejbližších dnech. Otevřít jej chce v lednu příštího roku. „Skupina Trelleborg, které je Mitas součástí, bude investovat v závodě na výrobu pneumatik v srbské Rumě, aby zvýšila výrobní kapacity, a připravila se tak na budoucí prodeje,“ řekl webu Euro.cz mluvčí Mitasu Aleš Kosina. Výši investice uvést nechtěl.

Starosta srbského města Dušan Ljubišič uvedl, že na začátku příštího roku Mitas nabere 100 až 200 nových pracovníků. Aktuálně firma v Srbsku zaměstnává 550 lidí. Továrnu v Rumě český výrobce koupil v roce 2008 a v roce 2012 do ní investoval 3,5 milionu eur (asi 93 milionů korun). Z pohledu Mitasu je Srbsko dobrou destinací kvůli dobré dostupnosti na klíčové trhu včetně Ruska či Ukrajiny.

V Rumě Mitas vyrábí zemědělské a industriální pneumatiky určené jak pro prvovýrobce zemědělských a stavebních strojů tak pro světovou síť dealerů. „Věříme, že tato investice dále akceleruje náš růst v klíčových produktových segmentech a dále podpoří globální expanzi na trhu,“ dodává Kosina.

Ve svých českých výrobních závodech v Praze a ve Zlíně přitom Mitas nedávno hasil nebezpečí stávky. Odboráři zrušili stávkovou pohotovost teprve minulý týden, když s vedením společnosti uzavřeli novou kolektivní smlouvu, v níž se jim podařilo vyjednat zvýšení mezd.

Kromě České republiky má Mitas výrobní závod i v Iowě ve Spojených státech. V roce 2012 do něj investoval miliardu korun.

Společnost je dceřinou firmou švédského obra Trelleborg. Švédská skupina Mitas převzala v roce 2015 v rámci transakce, kdy od Oldřicha Šlemra a Tomáše Němce za 31,5 miliardy korun koupila ČGS Holding.

CIF24

Přečtěte si, co dnes dělá Oldřich Šlemr:

Druhá míza gumárenského krále. Šlemr skupuje minerální vody

 Oldřich Šlemr na snímku z roku 2012


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).