Menu Zavřít

Uhlí přitahuje

15. 2. 2002
Autor: Euro.cz

Severočeské doly

WT100

CHOMUTOV (rů) – Švýcarská rodinná společnost Triada minulý týden oznámila, že již několik měsíců usiluje o státní podíl v Severočeských dolech. Firmu si prověřila a s nabídkou na odkup 55 procent akcií, které má v držení Fond národního majetku, oslovila fond i ministerstva financí a průmyslu. Na konci ledna se však z tisku (EURO 4/2002) dozvěděla, že se kabinet chystá prodat doly dohromady se Sokolovskou uhelnou. „Je to pro nás překvapení, i když bychom se zřejmě ani tomuto vstupu nebránili,“ uvedl ředitel Triady Markus Gresch.
Z vlády zatím nikdo informace o společném prodeji nepotvrdil. Mluvčí ministerstva průmyslu Anna Stárková uvedla, že se materiál o dolech připravuje a vláda ho projedná do konce února. Přesto je už nyní jasné, že zájemci mobilizují síly. Zástupci již privatizované Mostecké uhelné lobbovali za svého majitele, americkou Appian Group, v Poslanecké sněmovně. Odboráři obou polostátních uhelných firem oznámili, že podpoří v Severočeských dolech i Sokolovské uhelné manažerskou privatizaci do rukou nynějšího vedení společnosti. Zájem o zvýšení svého třetinového podílu v Severočeských dolech má už dlouhou dobu i elektrárenská společnost ČEZ.
Odboráři tvrdí, že bojují o zachování pracovních míst. Vývoz elektřiny a případně výstavbu nové uhelné elektrárny pro zajištění těžby slibují jak Švýcaři, tak Mostecká uhelná. Pro prodej státních podílů v důlních společnostech a jejich cenu je však nejdůležitější, zda proběhne před privatizací elektroenergetiky, nebo až po ní. Čili až bude jasné, zda nový majitel ČEZ splní požadovaný patnáctiletý závazek na odběr uhlí.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).