Menu Zavřít

Ukázka síly. Čína oslavila 70. výročí založení masivní vojenskou přehlídkou

1. 10. 2019
Autor: čtk

Tisíce vojáků a stovky vozidel, letadel a raket byly dnes k vidění v Pekingu při masivní ukázce vojenské síly, kterou Čína uspořádala při příležitosti 70. výročí svého vzniku. Prezident Si Ťin-pching ve slavnostním projevu prohlásil, že nic nemůže ohrozit postavení Číny ve světě a pokrok čínského lidu. Vláda Tchaj-wanu odsoudila čínskou "diktaturu", zatímco v Hongkongu pokračují protesty.

Čínská armáda v Pekingu předvedla své nejmodernější technologie, napsala agentura AP. Ukázala mimo jiné mezikontinentální balistickou střelu Tung-feng 41 (Dong Feng 41), která je údajně schopna nést až deset jaderných hlavic a která by dokázala zasáhnout kterýkoli cíl v USA. Před zraky čínských politiků shromážděných na tribuně na náměstí Tchien-an-men také prošlo 15 tisíc vojáků, zatímco přihlížely tisíce diváků s čínskými vlajkami.

Věříte tvrzení, že všechny čínské organizace ve světě plní politické cíle?

„Žádná síla nemůže otřást statusem naší skvělé rodné země a žádná síla nemůže zastavit pokrok čínského lidu a čínského národa,“ řekl prezident Si. Vojenskou přehlídku sledoval z jižní části náměstí, tedy ze stejného místa, odkud Mao Ce-Tung 1. října 1949 vyhlásil oznámil založení Čínské lidové republiky. Nynější nejvyšší čínský představitel podle americké televize CNBC ve zhruba desetiminutovém projevu nejmenoval žádnou jinou zemi a zdůraznil, že Čína bude usilovat o mírový rozvoj.

Po vojenské přehlídce následoval průvod alegorických vozů, které znázorňovaly například technologický pokrok Číny nebo „demokracii a vládu práva“. Další z vozů pak nesl obří portrét prezidenta Si.


Megalomanská perla architektury: Nové pekingské letiště

 Daxing leží 46 kilometrů od centra Pekingu


V průvodu jel také vůz znázorňující ostrov Tchaj-wan, který se ocitá pod rostoucím ekonomickým a diplomatickým tlakem Pekingu. Tchajwanská nezávislá vláda dnes odsoudila Čínu jako diktaturu, která představuje hrozbu pro mír a snaží se hledat ospravedlnění pro vojenskou expanzi.

Zároveň dnes pokračují protesty v Hongkongu, jehož obyvatelé se od začátku léta bouří proti místní vládě podporované Pekingem. Podle televize CNN zde pochodovaly tisíce lidí.

Demonstranti vyměnili kanály: svolávají se přes Pokémon Go a Tinder

 Pokémon Go, ilustrační foto

Dále čtěte:

Hongkongský developer kvůli protestům přišel o miliardu dolarů. Vyzývá k obnovení pořádku

Ujgury obklopila „virtuální klec“. Čína používá vyspělé technologie k jejich pronásledování

Černá listina se plní. Čínský velký bratr už rozhoduje, kdo smí do vlaku

Čtyři modernizace po čtyřiceti letech. Pragmatismus změnil Čínu v globální mocnost

MMF24

Čína utahuje šrouby. Zablokovala weby The Washington Post a The Guardian

Vítězství demonstrantů? Správkyně Hongkongu označila návrh zákona o vydávání za mrtvý

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).