Menu Zavřít

Uklidní kupony cizí investory?

9. 3. 2007
Autor: Euro.cz

Venezuela

ebf - tip - debata

Venezuela se dohodla se zástupci ropných společností Total a BP na způsobu kompenzace za projekty na těžbu ropy, jež jim loni v dubnu zabavila. Kompenzace se týkají ropného pole Jusepin, v němž se těžilo asi 30 000 barelů „černého zlata“ denně. Země s ideologií Chávezova socialismu přiznala zahraničním investorům odškodné ve výši 250 milionů dolarů, peníze však nevyplatí hotově.
Už v minulosti Venezuela odškodnila investory speciálními kupony, které jim dávají určité výhody při budoucích investicích. Podobnou dohodu země již dříve uzavřela s firmou ExxonMobil, která se nejpozději do května vzdá provozování pole Cerro Negro.
Jihoamerická republika má v úmyslu převzít kontrolu nad všemi důležitými ropnými projekty v zemi. Projektu Jusepin se zmocnila kvůli tomu, že se s ní zainteresované zahraniční firmy nedohodly na podmínkách spolupráce. Venezuela chtěla, aby měl hlavní slovo její státní podnik Petróleos de Venezuela (PDVSA).
Úřady převzaly také program Dación, v němž působila italská Eni. Ta Venezuelu za její krok postavila před mezinárodní arbitráž. Těžba ropy však není jediným odvětvím, které chce Hugo Chávez zpět. Totéž se týká i telekomunikací - respektive dominantní telekomunikační společnosti Compaňía Anónima Nacional Teléfonos de Venezuela (CANTV) - a energetických firem, jako je Electricidad de Caracas.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).