Menu Zavřít

Uklízeči s prověrkou

30. 6. 2004
Autor: Euro.cz

Jedna z největších českých úklidových firem sází na nemocnice

Čistotu a pořádek pokládáme za samozřejmost. Firmy však vydávají na úklid nemalé prostředky a uklízení zaměstnává statisíce lidí. Tržby celého sektoru s devatenácti tisíci společností jen v roce 2000 dosáhly 9,4 miliardy korun. K největším hráčům na trhu sice patří velké zahraniční firmy, jako ISS, Test nebo P. Dussmann (obchodní jméno Pedus Service - pozn. red.), do první pětky největších úklidových firem se ale propracovali i dva čistě čeští zástupci - Nový úklid I. a Myva Praha.
Nový úklid I. (NÚ) je příkladem úspěšného podniku – jeho loňské tržby dosáhly 140 milionů korun, letos plánují 180 milionů. Firma zaměstnává kolem 1400 lidí, což kumulovaně vydá na téměř tisícovku pracovních míst s plným úvazkem. „Nový úklid je dynamická, perspektivní a zdravá firma. Každoročně zvyšují odběry o 20 procent, takže měsíční dodávky dosahují téměř milionu korun,“ říká konzultant úklidové chemie říčanského výrobce hygienických produktů Alfa Classic Jiří Váňa. Nový úklid je pro Alfu natolik atraktivní, že podle jeho požadavků každý rok vyvíjí několik produktů určených speciálně pro pražskou úklidovou firmu. „Loni to byly dva výrobky – mýdlový čistič podlahy a osvěžovače vzduchu se speciální vůní,“ potvrzuje Váňa oceňující zejména bezchybnou platební morálku Nového úklidu. „Platí naprosto včas a bez jakýchkoliv komplikací.“

Začalo to v Máji.

Společnost Nový úklid založil v roce 1990 Karel Vraný jako fyzická osoba. Hned počátkem devadesátých let začal jako jeden z prvních na trhu uklízet v obchodních domech. První významnou zakázkou byl pražský obchodní dům Máj, dnešní Tesco. NÚ v budově obchodního domu na Národní třídě přežil vlastnické změny a je zde dodnes. „V době příchodu společnosti Kmart jsme sice museli na čtyři měsíce pryč, ale když zjistili, že jsou s úklidem na štíru, byli jsme rychle zpět,“ usmívá se Vraný. „Dříve v obchodních domech uklízeli většinou zaměstnanci. Výsledky byly všelijaké a časem management zjistil, že je výhodnější přenést úklid na externí firmy,“ vzpomíná místopředseda představenstva NÚ Oldřich Máj, který tvrdí, že takovýto outsourcing může být pro zákazníka levnější než úklid vlastními silami. NÚ totiž přebírá od zákazníka veškeré náklady - mzdy pracovníků, obstarávání čisticích prostředků, pořizování a opravy úklidových strojů.

Záleží na lidech.

Kromě přístupu potenciálních zákazníků bylo nutné změnit i chování pracovníků úklidu.„Úklid představoval místo, kam se lidé zašívali. Navíc byl původně pro většinu zaměstnanců jen dodatkem k nějaké jiné práci a nebyl brán vážně,“ vysvětluje Máj. Kvalitní pracovní síla je však klíčovým předpokladem i pro úspěch firmy. „Sehnat dobré zaměstnance je skoro stejně těžké jako získat nové zakázky: Máme bohužel až stoprocentní fluktuaci – řada lidí si k nám chodí jen přivydělat. Základní podmínkou přijetí je čistý trestní rejstřík – našim pracovníkům svěřujeme nemalé hodnoty,“ říká Máj. Jen cena úklidových strojů dosahuje 800 tisíc korun. K tomu je třeba přičíst výbavu pracovníka úklidu, ta přijde na 2500 korun.

CIF24

Prověřeno.

Reference z někdejšího Máje pomohla Novému úklidu získat významnou pozici při úklidu obchodních domů a hypermarketů Tesco. „Dnes jich uklízíme asi dvě třetiny, každý obchodní řetězec má totiž svoji úklidovou firmu,“ vysvětluje Máj. Dostat se do obchodních jednotek je prý poměrně složité a nejméně ziskové. Navíc úklid obchodních domů představuje velmi náročný úkol – jen samotným OD Tesco na pražské Národní třídě denně projde sto tisíc lidí.
Rozsah ploch ošetřovaných pracovníky NÚ představuje úctyhodných 1,147 milionu metrů čtverečních. Patří sem kromě obchodních domů i administrativní budovy a centra, hotely i kulturní zařízení. Firma uklízí například 250 objektů České spořitelny po celé republice, pracovníky NÚ lze potkat ve 130 budovách ministerstva obrany. Atraktivní referencí NÚ je i Kongresové centrum Praha s téměř 69 tisíci metrů čtverečních plochy. Zde NÚ, který kromě ISO norem disponuje prověřením Národního bezpečnostního úřadu, uklízel i v průběhu pražského zasedání Mezinárodního měnového fondu i NATO.

Pokojská s angličtinou.

Hotely patří k nejnáročnějším zákazníkům. NÚ uklízí nový Carlo IV. spadající do skupiny Don Boscolo. „Výběrové řízení sem trvalo čtyři měsíce – hotel požaduje dokonalé oblečení všech pracovníků úklidu a jazykové znalosti – na směně musí být minimálně jeden člověk, který mluví anglicky,“ tvrdí Máj. Do budoucna se Nový úklid chce specializovat na nemocnice. Kromě Fakultní nemocnice Královské Vinohrady již dnes působí v jihlavské a příbramské klinice. „Nemocnice mohou mít problémy s placením, ale jde o dlouhodobé zakázky znamenající určitou stabilitu,“ míní Máj. Na obzoru je další zajímavá zakázka – NÚ cenově vyhrál nabídku na úklid části pražské Bulovky.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).