Menu Zavřít

Ukončete jaderné a raketové testy, vyzvala Severokorejce Čína

8. 3. 2017
Autor: Profimedia.cz

Čínský ministr zahraničí dnes vyzval KLDR, aby zanechala jaderných a raketových testů a předešla tím vyhrocení rostoucího napětí v oblasti. Spojené státy a Jižní Korea by zase podle Pekingu měly upustit od společných vojenských cvičení. USA krátce předtím Čínu ujistily, že umístění protiraketového systému THAAD v Jižní Koreji není namířeno proti ní.

„Čínský návrh zní, aby jako první krok Severní Korea pozastavila svou jadernou aktivitu a USA a Jižní Korea zároveň zanechaly velkých vojenských cvičení,“ prohlásil mininstr zahraničí Wang I během tiskové konference uspořádané při výročním zasedání parlamentu. Splnění těchto podmínek podle šéfa čínské diplomacie umožní návrat k jednacímu stolu.


Šéf KLDR má kosmické ambice. Čtěte o nich:

Vesmírný program „nukleárního Kima“. Do deseti let chce být na měsíci

Interiér technologického centra v Pchjong-Jangu prezentující severokorejský vesmírný program


Severokorejský režim v pondělí pokusně odpálil čtyři balistické rakety, které byly podle představitelů komunistické země schopny zasáhnout americké základny v Japonsku. Pchjongjang učinil test v reakci na společná cvičení, které Jižní Korea a Spojené státy v oblasti zahájily minulý týden. Američané den po testu KLDR začali jihokorejském území rozmisťovat části kontroverzního protiraketového štítu THAAD.


O vůdci KLDR čtěte:

Kim a jeho parta. Je Kim Čong-un nepříčetný?

 Severokorejský vůdce Kim Čong-un


Čína je považována za hlavního spojence KLDR v oblasti a americký prezident Donald Trump nedávno Peking kritizoval, že nečiní dost proto, aby svůj vliv na Pchjongjang využil ke snížení rizika v oblasti.

Posledními raketovými testy severokorejského režimu se bude dnes zabývat Rada bezpečnosti OSN, která může otevřít cestu k přijetí nových sankcí proti KLDR.

EBF24


Nechal zabít vlastního bratra? Čtěte o napjatých vztazích mezi KLDR a Malajsií:

Napětí kolem vraždy Kimova bratra se stupňuje. Malajsie vyhostila velvyslance KLDR

Kimův bratr byl zavražděn v Malajsii. Údajně jej otrávily agentky KLDR

Malajsie provedla pitvu Kim Čong-nama. Zemřel za 20 minut

 Zavražděný bratr severokorejského vůdce Kim Čong-nam


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).