Menu Zavřít

Ukrajina: Vitalij Kličko je blízko knokautu Janukovyče

30. 1. 2014
Autor: ČTK/AP

Nemá za sebou nejsilnější politické hnutí na Ukrajině. Prý postrádá charizma. Přesto z něj revolta na Ukrajině udělala lídra. Bývalý boxer Vitalij Kličko se stal nejviditelnější tváří protestů, které postupně demontují režim prezidenta Viktora Janukovyče.

„Měsíce říkáme, že co se děje v ulicích, je výsledkem vládní politiky. Není to ještě vítězství, ale je to krok k vítězství,“ reagoval lídr strany Úder a jeden z vůdčích představitelů opozice Vitalij Kličko na rezignaci premiéra Mykoly Azarova a následně celé vlády. Prezident Janukovyč je však stále ve funkci.

Nový tribun z Majdanu si ale věří a spolu se značně nesourodou opozicí požaduje i Janukovyčův odchod. „Toto je bitva a já se tak snadno nevzdávám,“ prohlásil a varoval prezidenta, aby v sobě „našel sílu vyhnout se osudu Ceauseska a Kaddáfího“.

Z Mimoně do Kyjeva

Nejsmutnější z vývoje na Ukrajině je možná britský boxer David Haye, který roky toužil rozdat si to se šampionem Kličkem.

Po úspěchu v parlamentních volbách v roce 2012 se ale Kličko stal výrazným opozičníkem a jeho návrat do boxerského ringu je vyloučený: „Jsem vděčný za titul emeritního šampiona a hrdý, že jsem vždy titul obhájil. Hodně lidí by chtělo poslední souboj, ale já už figuruji v jiném. A ten je mnohem tvrdší, zákeřnější, ale také důležitější. Bojuji za demokracii, za Ukrajinu,“ prohlásil v rozhovoru pro britský Guardian.

Klička zná nyní už celá Evropa, skoro nikdo však neví, že zanechal stopu i v Česku. Kličkův otec sem totiž přijel na tanku po roce 1968 praktikovat „bratrskou pomoc“ a malý Vitalij mezi svým devátým a čtrnáctým rokem chodil do školy v Mimoni. O otci Kličko hodně mluvil při minulých volbách na rusofilském východě Ukrajiny. Tam nikoho Evropská unie nezajímala, ale příběh o sovětském generálovi, který velel odstraňování následků černobylské havárie, působil na mnohé.

Vitalij Volodymirovič Kličko
» narodil se 19. července 1971 v Belovodsku v Kyrgyzstánu, kde jeho otec sloužil v sovětské armádě
» v roce 1996 dokončil studia na pedagogické fakultě, od roku 2000 má doktorát
» v roce 1995 se stal amatérským vicemistrem světa v boxu. Rok nato přešel mezi profesionály a až na dvě výjimky všechny souboje vyhrál. Jeho mladší bratr Vladimir je nejúspěšnějším boxerem současnosti
» v roce 2006 vstoupil do lokální politiky. Od roku 2010 vede stranu Úder, se kterou vstoupil o dva roky později do parlamentu » se ženou Natalií má dva syny a dceru. Rád se potápí a hraje šachy

Přestože Kličko bývá na fotkách často zpodobněn v posledním kole krvavého boxerského zápasu či nyní během nepokojů na Majdanu, realita je hodně jiná. Kličko má vysoce nadprůměrné IQ a velmi dobře hraje šachy.

Jedné ukrajinské novinářce s vážnou tváří vysvětloval, proč má v pracovně busty Lenina a Stalina a ne třeba Che Guevary: „Che Guevara je v módě, zatímco Lenin a Stalin jsou konzervativní a zajímaví. Nejsem samozřejmě komunista nebo socialista, ale Lenin a Stalin jsou významné historické figury. Co se týče knih, můžete zde vidět i třicet svazků Lenina. Všechny jsem je přečetl.“ Tak mluví člověk, který až na dva zápasy každého mezi provazy vyřídil, nejčastěji brutálním knokautem. Ne nadarmo mu boxerský svět přezdíval „Dr. Železná pěst“.

Jako mnoho dalších Ukrajinců v zahraničí během oranžové revoluce podporoval prozápadní síly. V roce 2006 se stal poradcem prezidenta Viktora Juščenka. O dva roky později kandidoval na starostu Kyjeva a skončil třetí. Za jeho zády se postupně formovaly různé koalice, které se přede dvěma lety konečně ustálily v nynější straně Úder (Ukrajinská demokratická aliance pro reformy). V roce 2012 doufal, že jeho strana opanuje parlamentní volby. Skončil ale až třetí nejen za Janukovyčovou Stranou regionů, ale i za stranou Vlast bývalé premiérky Julije Tymošenkové.

Jeden ze tří

Za další cíl si zjevně vytyčil až prezidentské volby v roce 2015. Jenže pak přišla revolta po odmítnutí asociační dohody s EU a přijetí represivních zákonů. A Kličko se stal jedním ze tří klíčových lidí Majdanu. Kromě něj je to pravá ruka Tymošenkové, lídr strany Vlast Arsenij Jaceňuk a šéf krajně pravicové strany Svoboda Oleh Ťahnybok.

Kličko tvrdí, že tuto nesourodou trojici víc věcí spojuje, než rozděluje: „Tři věci nás pojí. Nesouhlasíme se současnou ekonomickou situací. Jedinou budoucnost Ukrajiny vidíme v evropské integraci. A bojujeme proti současnému autoritářskému režimu.“

Kličko a další už mohli své postavení v čele povstání zužitkovat. Janukovyč nabídl Jaceňukovi a Kličkovi posty premiéra a vicepremiéra v nové vládě. Oba odmítli a požadují rezignaci celé vlády. „Dnešní systém slouží jen jednomu klanu, jedné rodině a ne společnosti jako celku,“ odmítá Kličko kompromis s Janukovyčovým režimem. Zda nakonec uspěje, se uvidí už v příštích dnech a týdnech.


Čtěte také:

Parlament na Ukrajině schválil amnestii, demonstranti ale musí opustit vládní budovy

KL24

V Kyjevě mohou být brzy první mrtví, varuje Kličko

Doktor Železná pěst Kličko vstoupil do ringu ukrajinské politiky

  • Našli jste v článku chybu?