Menu Zavřít

Umělci na útěku před daněmi

31. 7. 2017
Autor: Euro.cz

Vydělávat miliony dolarů je prima - dokud si na vás neposvítí daňové úřady. Následuje výběr z těch mnoha, jimž ono světlo nesvědčilo

Na severním břehu Temže, zhruba na půli cesty mezi stadionem fotbalového klubu Chelsea a Battersea Parkem na protilehlém břehu, vede několik set metrů dlouhá ulice Cheyne Walk, známá jako domov multimilionářů. Dům tam mají Michael Bloomberg i Roman Abramovič; v roce 2009 se do této více či méně úctyhodné společnosti dostal i sir Mick Jagger, hudebník ve službách korporace jménem Rolling Stones. Deset milionů liber za dům není pro člověka proslulého šetrností zrovna málo; sir Mick však koneckonců počítá své jmění ve stovkách milionů.

Jedním z pramenů řečeného jmění je fakt, že Jagger dokázal - dřív než dnešní daňoví chytráci jako Apple a Google vůbec vznikli - najít to, čemu bychom eufemisticky řekli třeba optimální daňová struktura.

Bankéř a účetní Rolling Stones kníže Rupert Loewenstein mu coby finančnímu mozku kapely vypracoval přísně legální, ale také velmi výhodný plán: Stones po 40 let nahrávali mimo Británii (kde by platili až 98procentní daň), zkoušeli v Kanadě a oficiálně bydleli ve Spojených státech. Jagger po celou tu dobu využívá postavení „daňového nerezidenta“; i jeho dům na Cheyne Walk technicky vzato patří firmě s domicilem na Britských Panenských ostrovech.

Zkomplikovalo by mu to vstup do politiky, kdyby se pro něj rozhodl, ale jako běžný občan si to dovolit může. Následující přehled se věnuje těm, kteří si nedali tu práci, aby daně optimalizovali - a ruka zákona na ně dosáhla. Převažují mezi nimi stejně jako u jiných slavných osobností Američané. Z definice však nic nevíme o případech, kdy daňovým hříšníkům jejich poklesky prošly či procházejí.

Rodina jako celá země Stephen Baldwin: televizní herec Asi 500 tisíc USD Stephen Baldwin už nejspíš bude navždycky jen mladším bratrem Aleka Baldwina, nejslavnějšího z herecké rodiny, a svým jednáním si říká o to, aby mu přídomek „blbej brácha“ seděl co nejpřiléhavěji. Jako jedna z mála hollywoodských osobností podporuje Donalda Trumpa (a to nejen v kampani, nýbrž i po katastrofálním půlroce ve funkci), zatímco jeho slavnější sourozenec je přesvědčeným prezidentovým odpůrcem. Politický vkus, jenž dělí rodinu Baldwinů stejně jako celé Spojené státy, však je jedna věc -daňové zákony jsou věc druhá. Stephen narazil i na ně. V roce 2013 před soudem přiznal, že za léta 2008 až 2010 nezaplatil daně ve výši zhruba 400 tisíc dolarů, ovšem tvrdil, že tak učinil nezáměrně. Měl se stát obětí lživých informací od svých finančních poradců. Dostal rok na nápravu a dluh doplatil - ovšem ještě týž rok znovu daně nezaplatil pořádně. Tentokrát dlužil 90 tisíc dolarů a jen o vlásek unikl žaláři.

Klikaři Domenico Dolce, Stefano Gabbana: majitelé značky luxusního oblečení 50,7 milionu USD - zproštěni obvinění Rok 2007 si budeme pamatovat jako rok, kdy berňák téměř dopadl Dolceho s Gabbanou, chcete-li parafrázovat oblíbenou hlášku Johnnyho Deppa coby karibského piráta. Daňový příběh dvou italských designérů začal v roce 2004, kdy prodali hlavní značky ze svého impéria (ano, doba je taková, že předraženým oblečkům říkáme impérium) lucemburské firmě Gado, o níž nikdo předtím neslyšel. Italští vyšetřovatelé na ně o tři roky později udeřili, že na daních z peněz utržených prodejem dluží 50,7 milionu dolarů. Soud první instance proto oba odsoudil k osmnácti měsícům za daňový únik; žalobci požadovali tři roky kvůli „obzvláštní rafinovanosti daňového podvodu“. Odvolání poté stíhalo odvolání, až se debata začala točit kolem toho, jestli lucemburská firma Gado je skutečný podnikatelský subjekt, nebo jen zástěrka. V roce 2013 jiný soud oba osvobodil. (Když máte zaplatit přes 50 milionů dolarů jen na daních, nejspíš máte ten typ peněz, který si takové dobrozdání dokáže získat, řekl by cynik.)

Kupte mé paměti Willie Nelson: hudebník 32 milionů USD Dnes již legendární - ono nadužívané slovo zde snad nalézá oprávnění - zpěvák country music zažil obzvlášť šťavnaté setkání s americkým berňákem (fungujícím pod obávanou zkratkou IRS, Internal Revenue Service). V roce 1990 na něj přišli jeho úředníci, aby doplatil maličkost: 32 milionů dolarů, jež dlužil za několik předcházejících let. Nelson, jenž je ekonomicky vzato pravým opakem Micka Jaggera, však tou dobou neměl na hotovosti ani vindru. Berňák se zachoval nadstandardně lidsky: povolil Nelsonovi snížení dluhu o téměř polovinu, na 17 milionů. Když jste však na mizině, dáte dohromady 17 milionů stejně špatně jako 32 milionů. A v tu chvíli udělal IRS výjimku: sice zpěvákovi sebral, co mohl, ale povolil mu natočit desku, jejímž prodejem Nelson dluh umořoval. Nikdy předtím ani poté IRS nevyšel někomu vstříc do takové míry. Nelson nahrál album s název Kdo koupí mé paměti (Pásky pro IRS), dluh během tří let splatil a dál zpívá o tom, jak by se měly daně zvyšovat, aby se Američané měli lépe.

Vetřelec Wesley Snipes: filmový herec 7 milionů USD Drsnému muži filmového plátna patří i v tomto panoptikálním výčtu zvláštní místo. V letech 1999 až 2004 daně prostě neplatil. Co víc, v roce 2005 poslal úřadu IRS padělané dokumenty, aby dostal zpět 11,5 milionu dolarů, které zaplatil v letech 1994 až 1998. Když jej kvůli tomu úřad kontaktoval, řekl, že nad ním nemají americké úřady žádnou pravomoc, protože je „vetřelcem bez státní příslušnosti“ (ačkoli se narodil v USA). Zaštítil se přitom organizací zvanou Rádcovské světlo duchovních úřadů Božích, ačkoli právě konvertoval k islámu. Nakonec zaplatil sedm milionů dolarů a odseděl si tři roky.

A co má být? Nicolas Cage: filmový herec 13 milionů USD Třináct milionů dolarů daňového dluhu je samo o sobě slušný výkon, ale nakonec jsme v Hollywoodu. Cage však proslul především tím, že u soudu obvinil svého finančního manažera, že jej okradl do posledního centu. Ještě týž den pak koupil pár kober královských a ostrov v Karibiku, což věrohodnosti jeho výpovědi nepřidalo. Dluh ale později doplatil.

Nadosmrti prodaná Annie Leibovitzová: fotografka 2,1 milionu USD Osmého prosince 1980 pořídila newyorská fotografka snímek Johna Lennona a Yoko Ono. Týž den večer byl Lennon mrtev, z Yoko se stala majitelka nejrychleji rostoucího vdovského konta a z Annie Leibovitzové byla fotografická celebrita. Léta špatného hospodaření však vykonala své - a Leibovitzová najednou dlužila na daních 2,1 milionu za léta 2004 až 2007. Aby dostala půjčku, která jí pomohla dluh splatit, musela prodat veškerá svá práva na fotografie, jež do té doby pořídila, plus na všechny, jež až do smrti pořídí.

EBF24

Z Bílého domu za mříže Chuck Berry: hudebník 150 tisíc USD Že šel rock'n'rollový průkopník Chuck Berry za daňový únik do vězení, není zase takový šok. Nikdy se netajil nechutí k placení a v roce 1979 už šel sedět potřetí (ačkoli za daně poprvé). Výjimečnost jeho příběhu dodává fakt, že den před vynesením rozsudku koncertoval v Bílém domě pro prezidenta Jimmyho Cartera. A protože do vězení nastoupil okamžitě, dost možná urazil cestu z nejprestižnějšího amerického pódia za mříže v rekordně krátké době.

O autorovi| Daniel Deyl, deyl@mf.cz

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).