Největší německý producent kuřecího masa firma PHW vstoupil do izraelské firmy Supermeat. Ta vyvíjí kultivaci masa v laboratoři z několika buněk svalové tkáně kuřat. Firmy očekávají, že by se mohlo do pěti let v regálech supermarketů běžně prodávat maso ze zkumavky. Uměle vytvořené maso má být ekologičtější variantou k průmyslově vyráběným potravinám.
Firma PHW týdně zabije až pět milionů kuřat, která se prodávají pod značkou Wiesenhof. Jeden z největších evropských producentů drůbežího masa se rozhodl vstoupit do izraelské startupové firmy Supermeat, která pracuje na vývoji uměle kultivovaného kuřecího masa. PHW nechce být stranou nového trendu, který by mohl v budoucnu změnit dosavadní pořádky v živočišné produkci.
„Vnímáme to jako strategické partnerství,“ řekl generální ředitel PHW Peter Wesjohann agentuře DPA. Německá společnost získala v izraelské firmě menšinový podíl. Jak velký, ale manažer nesdělil. Další investoři pocházejí ze Spojených států. Konkrétně jde o venture capital investory New Crop Capital a Stray Dog Capital. Celkem firma Supermeat získala 3 miliony dolarů.
Wesjohann míní, že po alternativně vyráběném mase poroste v příštích letech poptávka, podobně jako po veganských náhražkách masa.
Propagační video firmy SuperMeat:
Šéf firmy Supermeat Ido Savir tvrdí, že první generace uměle vyrobeného masa se může dostat na evropské stoly do tří let. Nejprve do restaurací, potom i do řetězců s potravinami. „Dalším krokem bude zvýšení produkce v průmyslovém měřítku. To může trvat dva až pět roků, abychom maso mohli dodávat do supermarketů,“ odhadl.
Ekologické maso bez emisí
Výhodou uměle kultivovaného masa v laboratořích, kterému se říká také „in vitro maso“, má být vyšší efektivita při výrobě, než je tomu v tradičních podmínkách. Savir tvrdí, že takto vyrobené maso spotřebuje o 99 procent méně půdy, emise skleníkových plynů se sníží o 96 procent a spotřeba vody klesne o 90 procent.
Dalším benefitem má být také absence případného týrání zvířat v obrovských drůbežárnách, což by mohlo ke konzumaci masa přesvědčit i některé vegetariány.
Maso se kultivuje z několika drůbežích buněk, které jsou bezbolestně odebrány živému kuřeti. „Jednoduchá biopsie dovoluje potenciálně vyrábět neomezené množství masa,“ tvrdí firma z Tel-Avivu. Buňky mají v laboratorních podmínkách dále růst a dělit se, jako by byly v živém organismu.
PHW chce podporovat další výzkum a vývoj ve firmě a získat pro uměle vytvořené kuřecí maso strategickou pozici na trzích v Evropě, doplnil server Foodnavigator.
V současnosti se technologií uměle kultivovaného masa zabývají také v Nizozemí a ve Spojených státech. V San Francisku se vývojem umělého hovězího masa zabývá firma Memphis Meats. Společnost Hampton Creek zase vyvíjí rostlinná vejce. Do oboru „alternativních potravin“ investuje i Bill Gates.
I když se uměle vyráběné maso zdá být efektivní alternativou výroby vysokoproteinové potraviny pro stále rostoucí populaci, studie technologického institutu v německém Karlsruhe uvádí, že výroba takového masa je složitá a je zatím možná jen v omezeném objemu.
Dále čtěte: