Menu Zavřít

Umělecká inspirace

10. 4. 2003
Autor: Euro.cz

V polovině dubna proběhne v Česku první aukce

Jestliže je loňský rok na trhu nemovitostí možné nazvat rokem dražeb, v tom letošním na sebe strhávají pozornost aukce. Dražby však na ústupu rozhodně nejsou. Ty, které se chystají na nejbližší dny, naznačují, že trend z minulého roku pokračuje. Dohromady byl loni vydražen majetek za téměř 5,8 miliardy korun, což představuje meziroční nárůst o 790 milionů. Avšak tržní cena takto prodaného majetku přesáhla šestnáct miliard korun. Klienti měli zájem především o rodinné domky, nemovitosti určené k podnikání a o objekty, na jejichž vlastníky byl vyhlášen konkurs. Letošní novinkou jsou ovšem aukce, které by mohly přispět k oživení zkostnatělého českého trhu s realitami. Jejich podmínky organizace jsou totiž podstatně jednodušší než u dražeb. První aukce realit v historii České republiky je naplánována na polovinu dubna.

Podobnost čistě náhodná.

V Česku se pojem dražba a aukce často považuje za synonymum. Spojují je přitom pouze vnější společné znaky – sejde se plný sál lidí, kteří mají zájem něco koupit a licitátor je povzbuzuje k dalšímu příhozu. V obou případech také licitátor potvrdí příklepem kladívka vítěze, jenž po zaplacení ceny věc nabude. Tím však podobnost končí.
Zákon přesně stanovuje, co všechno musí být při organizování dražby splněno. Určuje též, že pokud cena ve dražbě přesáhne půl milionu korun, má vydražitel tříměsíční lhůtu na to, aby sehnal potřebné peníze. Aukce nemovitostí zjednodušeně představuje zvláštní výběrové řízení, před nímž se organizátor s realitními kancelářemi dohodne na podmínkách prodeje. Kritériem je nejvyšší cena. Pro první aukci uzavřel organizátor - společnost AZ–FIN Consulting - smlouvu s realitními kancelářemi Reality21, Veta-Real a brněnskou firmou I.E.T. Reality.

Automobilové začátky.

„Na konci minulého roku jsme pořádali aukci společnosti Scania, v níž jsme prodávali tahače a nákladní automobily. Pro Scanii byl tento postup výhodnější než dražba, protože by tak musela na peníze čekat tři měsíce,“ říká Jan Teska, licitátor firmy AZ–FIN Consulting. Po této úspěšné zkušenosti proto společnost začala připravovat podobnou akci pro nemovitosti. „Oslovili jsme několik realitních společností s dotazem, zda mají nějaké ležáky, tedy reality, které nemohou delší dobu prodat. Všechny dotázané firmy odpověděly kladně,“ popisuje kořeny premiérové aukce člen představenstva AZ–FIN Consulting Marek Pšolka. Navazujícím krokem bylo dohodnout se s realitními kancelářemi, aby přesvědčily klienty k prodeji nemovitostí prostřednictvím do této doby v Česku nepoužívaným způsobem. Během první aukce bude nabídnuto třicet nemovitostí, mezi nimiž jsou rodinné domy, pozemky, chalupy, ale třeba i luxusní byt na Vinohradech. Celková vyvolávací cena všech těchto položek je 150 milionů korun.

ebf - tip - debata

Rychlejší peníze.

Jaké konkrétní výhody prodej nemovitostí v aukci představuje? „Ceny nemovitostí, jež půjdou do aukce, byly v průměru sníženy o třetinu oproti původní částce, za kterou ji nabízely realitní kanceláře,“ říká Marek Pšolka. Prodávajícím se však v okamžiku, kdy se na aukci objeví hodně zájemců, naskýtá zajímavá šance. Během licitace se cena může vyšplhat na daleko vyšší úroveň, než jakou původně požadovali. Na rozdíl od dražby je také podstatná výhoda aukce v rychlosti, s níž může prodávající získat své peníze. Rychlost uzavření transakce je totiž věcí dohody mezi prodávajícím a kupujícím. „Při přiklepnutí vítězné nabídky musí dotyčný zaplatit rezervační poplatek. Poté se kupující dohodne s prodávajícím na lhůtě, dokdy mu kupní cenu uhradí,“ vysvětluje Jan Teska. Aukce nemovitostí mohou mít příznivý dopad i na změnu některých nekalých praktik běžných na trhu. Každý, kdo kupoval nemovitost, ví, že mnohé z domů nebo parcel nalezne u několika různých realitních kanceláří. Důvod je prostý. Realitky si své nabídky navzájem kradou a informace stahují ze svých internetových stránek. Tomu by mohly aukce zabránit. „Realitní kancelář může při podpisu smlouvy s prodejcem nemovitosti dohodnout, že pokud se jí nepodaří dům nebo pozemek v určité lhůtě prodat, například během tří měsíců, nabídne jej do aukce nebo do dražby. Za to by potom získala na stanovenou dobu exkluzivitu pro tuto nemovitost,“ upozorňuje Teska. Zda se v Česku aukce nemovitostí ujmou, se uvidí. „Zájem lidí je, mnozí nám píší o zaslání aukčního katalogu,“ říká Pšolka.

Hlavně jednoduše.

Jako první se začala tímto způsobem v Česku nabízet umělecká díla. Aukce organizoval aukční dům Dorotheum a důvodem pro vyhýbání se dražbám bylo totéž, co je v současnosti u nemovitostí – podstatně jednodušší procedura aukcí. „Zákon o veřejných dražbách jsme vždy plně respektovali. Zastáváme však názor, že značně zasahuje do soukromí prodávajících a kupujících, protože například ukládá u všech vydražených děl předávat adresy prodávajícího kupujícímu a naopak,“ uvádí Manfred Humer, jednatel pražské pobočky Dorothea, a pokračuje, „Průběžně jsme hledali formu, která by nám umožňovala zákonný postup, eliminovala zásah do soukromí prodávajících a kupujících a snížila jejich procedurální zatížení.“ Proces prodeje je podle zákona o veřejné obchodní soutěži mnohem jednodušší. Nepředepisuje zasílání vyhlášek a protokolů jednotlivým zákazníkům poštou ve formě dopisu s doručenkou, v případě zastupování při dražbě nevyžaduje plnou moc, u zahraničních zájemců pak apostilitu (notářský dodatek úředně ověřené listiny) nebo legalizaci. V samotném průběhu dražby se také objevuje krkolomná formulace, jež musí být vyslovena po každém podání a která licitování nepřiměřeně prodlužuje. „Celkově je dražba na rozdíl od aukce svázána většími formálními náležitostmi a je spojena s vyšší časovou a nákladovou náročností,“ dodává Humer.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).