Menu Zavřít

Unijní šejkr

15. 4. 2004
Autor: Euro.cz

S evropskými cly na rýži a spol to od podzimu nemusí být tak horké

O licenci na dovoz banánů určitě požádáme, můžete nám poradit kde? Tak reagoval na dotaz týdeníku EURO, jak se vypořádají se vstupem do EU, importní manažer velkého tuzemského dovozce, firmy Efes, Lučo Kančev. Příhoda dokresluje nejasnosti panující kolem dovozu a vývoje cen komodit importovaných do Česka ze států mimo EU.
Že dojde ke zdražení některých potravin, je zřejmé. Česko převezme unijní celní sazebník, který některé komodity dosud dovážené s nulovým nebo nízkým clem zatíží sazbami výrazně vyššími. Vysoké sazby budou platit pro obchod s takzvanými třetími zeměmi, například pro dovoz rýže z Indie. O kolik se ale zdraží, se dá jen obtížně předpovídat. Zvýšení celní zátěže nelze automaticky promítat do růstu cen.

Italský favorit.

Právě rýže se zdá být nejproblematičtější položkou. Největší čeští zpracovatelé Lagris a Vitana ohlásili nárůst cen o 50 až 100 procent. „U nejprodávanější dlouhozrnné loupané rýže bude clo 416 eur na tunu znamenat zdražení 13,65 korun za kilogram,“ říká marketingový ředitel Lagrisu Petr Konečný. Prohibitivní výše unijních cel na dovoz této komodity odráží fakt, že některé země EU, zejména Itálie, rýži samy pěstují. Pro posouzení vlivu růstu cel je třeba vzít v úvahu reálné zbožové toky. V roce 2000 pocházelo ze současných států EU a nově přistupujících zemí necelých 19 procent dovážené rýže. Loni to bylo téměř 33 procent v objemu a 36,6 procenta v hodnotě. Přitom zmíněná Itálie se stala suverénně největším dovozcem a někdejší jednička Vietnam se propadla až na šestou příčku. Od roku 2000 také poklesla průměrná dovozní cena z 11,09 koruny na 7,80 za kilogram. Cena rýže importované z evropských zemí patřila k nejvyšším - od italských 8,24 až po extrémních maďarských 99,03 koruny.

Podzimní naděje.

Tuzemští zpracovatelé rýže však mají naději, že celní zatížení dovozů rýže za několik měsíců opět poklesne. O kolik, není jasné, ale vyplývá to z jednání mezi Světovou obchodní organizací (WTO) a EU. „K zamezení bezprostřednímu dopadu růstu cen surovin na spotřebitele jsme umožnili zákazníkům výrazné předzásobení za stávající ceny. Na podzim EU plánuje podstatné snížení cel na dovoz rýže,“ potvrdila Lucie Sokolová z marketingu Vitany. Lagris sází na aktivitu. „Hledáme potenciální dodavatele ze zemí s preferenčními dohodami s EU, také chceme dovážet rýži v menším stadiu opracovanosti, na kterou se vztahuje nižší sazba – 264 místo 416 eur na tunu,“ řekl Konečný. Za chybu považuje, že se státu nepodařilo vyjednat výjimku na dovoz rýže. S jeho tvrzením nesouhlasí ředitelka vztahů ke třetím zemím Ministerstva zemědělství (MZE) Marta Teplá. „V březnu posílal ministr Palas dopis komisaři Fischlerovi kvůli jednání se třetími zeměmi o rozšíření dvozních kvót, odpověď jsme zatím nedostali. S orgány Evropské komise jsme jednali již několikrát, unie však nemá povinnost dojednat rozšíření kvót do vstupu,“ sdělila Teplá.

Kdo dostane licenci?

„Další komplikaci pro české dovozce potravinářských komodit ze třetích zemí představuje nutnost žádat o dovozní licence,“ upozorňuje Teplá. Při žádosti o licenci musí firma složit kauci, jež může dosahovat až 110 procent hodnoty dováženého zboží. Výše kauce se liší podle toho typu licenci a podle země, kam nebo odkud komodita putuje. Po uskutečnění obchodních operací se kauce vrací. V Česku je výběrem žádostí pověřen Státní zemědělský intervenční fond, který je bude předávat Generálnímu ředitelství Evropské komise pro zemědělství.

Citrusy bez problémů.

Kromě rýže patří k ohroženým komoditám mořské ryby a jižní ovoce. „Zvýšení cen je možné jen u banánů. Pomeranče, mandarinky, citrony a fíky se vozí v drtivé většině z Řecka, Španělska či Portugalska,“ uvedl Vladimír Dobiáš z MZE. „Ceny banánů určitě porostou. Jak kvůli clu, tak kvůli úrokům z prostředků za kauce,“ potvrdil celní manažer Hortimu Milan Dolínek. „Banány zdraží o 50 až 60 procent a klesne prodej,“ tvrdí Nikolas Tziolas z Trimexu dovážejícího banány z Pobřeží slonoviny. „O licence jsem se nezajímal. S našimi objemy je nedostaneme, navíc to na rok a půl nemá cenu. Do konce roku 2005 se stejně režim dovozu banánů do EU uvolní,“ dodal Tziolas. Již nyní EU dojednala navýšení dovozních kvót banánů pro deset nových členů. „Nejpozději k 1. 1. 2006 dojde k odbourání kvót a cla by měla podstatně klesnout,“ dodává Marta Teplá z ministerstva zemědělství.

Jak se clí v Evropské unii

Komodita současné clo clo od 1.5.2004*
Hovězí maso až 34 % 12,8 % + specifické clo 176 - 300 euro/100 kg Mořské ryby
0 až 22 % máslo
68 % 190 až 230 euro /100 kg eidam, gouda
9 % 151 euro/100 kg banány
0 18 euro/100 kg skopové a jehněčí
110 až 125 % 12,8 % + 171 až 312 euro/100 kg kvalitní vína
75 % 9,9 až 20,9 euro/100 l destiláty a lihoviny s výjimkou rumu
8,5 až 56 % 0 řepka pro potravinářství
60 % 0 brambory k výrobě škrobu
100 % 5,8 % rýže
0 1,1 až 41,6 euro/100 kg* pomeranče
0 zhruba 16 % plus 1 až 15 euro/100 kg

Pozn.:

* = od září 2004 se clo na dovoz rýže do EU má podstatně snížit

ebf - tip - debata

= cla kolísají podle sezóny, vypočítávají se dle pravidla čím nižší cena, tím vyšší clo * = cla uvedené v tabulce jsou orientační – EU má desítky preferenčních dohod, které způsobují, že prakticky aplikované celní sazby jsou nižší.

Pramen: Ministerstvo zemědělství

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).