Menu Zavřít

UNIPETROL PŘEBÍRÁ KONTROLU

15. 8. 2001
Autor: Euro.cz

AliaChem

PRAHA – Polostátní holding Unipetrol se postupně stává dominantním vlastníkem Alia–Chemu. Původně sice získal téměř padesátiprocentní podíl spolu se soukromým holdingem Agrofert, později však sám přikoupil necelých šestnáct procent akcií. Minulý týden zveřejnil nabídku na nákup volných akcií z trhu, což také již financuje výhradně ze svých zdrojů.

Drobným akcionářům Unipetrol nabízí za stokorunovou akcii 13,20 koruny a za akcii s tisícikorunovým nominálem 132 korun. Pokud by vykoupil všechny cenné papíry, které jsou ještě na trhu k dispozici, bude na tento povinný odkup potřebovat přes 300 milionů korun. Unipetrol již celkem za AliaChem zaplatil více než půl miliardy korun. Podíl, který kupoval dohromady s Agrofertem, se prodával za 815 milionů korun. Dalších 115,5 milionu korun zaplatil za šestnáct procent akcií. Ty však získal za výhodnou cenu, protože je kupoval od ovládané společnosti AliaChem. V přepočtu platil pouhých 6,50 koruny za akcii se stokorunovým nominálem.

CIF24

Společný podnik Unipetrolu a Agrofertu, obchodní společnost Agrobohemia, nyní vlastní 50,1 procenta akcií AliaChemu. Dalších 28 procent má holding Unipetrol samostatně.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).