Menu Zavřít

Univerzitu v Berkeley ovládlo násilí. Seberu vám dotace, pohrozil Trump

2. 2. 2017
Autor: Profimedia.cz

Na Kalifornské univerzitě v Berkeley se ve středu konal bouřlivý protest proti plánované přednášce šéfa konzervativního webu Breitbart News. Studenti postavili barikády, zažehli ohně a odpalovali dělobuchy. Breitbart News donedávna řídil Steve Bannon, který podporuje Donalda Trumpa a nyní se stal jeho poradcem. Prezident na twitteru pohrozil, že po incidentu univerzitě odebere státní dotace.

Na univerzitě měl vystoupit Bannonův nástupce Milo Yiannopoulos, kterého agentura AP označuje za pravicového provokatéra, rasistu a stoupence nadřazenosti bílé rasy. Vedení školy na twitteru oznámilo, že po protestech bylo Yiannopoulosovo vystoupení zrušeno a škola uzamčena.

Šéfa Breitbart News se na twitteru zastal osobně Trump, který studenty obvinil z porušování svobody slova a pohrozil škole odebráním dotací. „Kalifornská univerzita v Berkeley nerespektuje svobodu projevu a dopouští se násilí na nevinných lidech s odlišnými názory. Žádné federální fondy?“ napsal prezident.


Donald Trump riskuje dobré vztahy s Austrálií. Přečtěte si kvůli čemu:

Napětí mezi USA a Austrálií: Trump přezkoumá Obamovu dohodu o migrantech


Podle stanice CNN se demonstrující studenti vyjadřovali proti Trumpovi a jeho dekretům, kterým nový prezident dočasně pozastavil přijímání uprchlíků a vstup osob z vybraných muslimských zemí.

Donald Trump na Twitteru okolo horké kaše nechodí:

Policie účastníkům studentského protestu nařídila, aby se rozešli, studenti ale krátce nato zapálili oheň a házeli kovové objekty do budovy studentského svazu. CNN odhadla jejich počet v řádu stovek. Jeden z účastníků nesl nápis Žádné bezpečné místo pro rasisty.

Yiannopoulosův twitterový účet byl loni zrušen, což byla reakce na jeho podíl na urážkách černošské herečky Leslie Jonesové. K událostem v Berkeley prohlásil, že levici „děsí svoboda projevu, takže dělá cokoli, aby ji zastavila“. Televizní stanici Fox News řekl, že ho policie musela evakuovat, protože lidé házeli kamení a jiné předměty.

„Je to zjevně liberální škola, takže tam nenávidí libertariány nebo konzervativce, kteří se na těchto školách odváží říci svůj názor. A nemají rádi zejména mě,“ řekl Yiannopoulos.

WT100


Přečtěte si, kam se uchýlit před „despocií“ politické korektnosti:

Gab je Twitter bez cenzury. Tažení proti nenávistným příspěvkům ho posiluje

 ilustrační foto


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).