Menu Zavřít

ÚOHS: Pražský dopravní podnik porušil zákon o zakázkách

4. 1. 2011
Autor: profit

Dopravní podnik hlavního města Prahy porušil zákon o veřejných zakázkách v nadlimitním tendru na dodávku speciálního soustruhu na obnovu jízdního obrysu kol tramvají.

Foto: archív Profit

Zadání zakázky s předpokládanou cenou 25 milionů korun bylo diskriminační. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) dopravnímu podniku uložil zrušit zadávací řízení. Rozhodnutí je už pravomocné. ČTK to zjistila z webu úřadu.

Dopravní podnik v podmínkách tendru po uchazečích požadoval realizaci minimálně tří obdobných zakázek v posledních třech letech. Tento požadavek ale nemohla splnit žádná z českých společností, protože v posledních třech letech byla v ČR realizována pouze jedna obdobná dodávka.

Podle ÚOHS je požadované zařízení poptáváno pouze zřídka. “V této souvislosti je nutné, aby zadavatel této skutečnosti přizpůsobil rozsah požadované kvalifikace a umožnil co nejvíce dodavatelům účast v zadávacím řízení,“ uvedl v aktuálním rozhodnutí místopředseda ÚOHS Kamil Rudolecký.

MMF24

Podle Rudoleckého je nezbytné, aby pražský dopravní podnik vymezil požadavky na uchazeče tak, aby nabídku mohli podat i další společnosti, přestože stejnou zakázku v minulosti nerealizovali nebo tak učinili v delším časovém období.

ÚOHS se případem začal zabývat na základě návrhu společnosti UNIT PLUS s.r.o. Podmínky tendru firma považovala za diskriminační. Nakonec nabídku podala pouze společnost ČKD PRAHA DIZ, a.s., a to i přesto, že dopravní podnik podmínky tendru zveřejnil i v Úředním věstníku Evropské unie.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).