Menu Zavřít

Úřad pro radioaktivní odpad se stěhuje do sousedství Florentina

12. 12. 2017
Autor: čtk

Správa úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) získá pravděpodobně nové sídlo. Dosavadní prostory v Dlážděné ulici v Praze vedle Masarykova nádraží už instituci, která má na starosti stomiliardový projekt vybudování hlubinného úložiště vyhořelého paliva z Dukovan a Temelína, dlouhodobě nedostačují.

Správa roste s tím, jak se stává aktuální otázka nalezení vhodné lokality po hlubinné úložiště. To má sice začít fungovat až v roce 2065, už v příští roce by však mělo dojít k předvýběru čtyř území vhodných pro stavbu, konečná volba pak padne v roce 2025. Následující roky spolykají nutné průzkumy a samotná stavba úložiště.

„Nabrali jsem dalších jedenáct lidí. V současnosti máme šedesát zaměstnanců na hlavní pracovní poměr,“ vypočítává mluvčí SÚRAO Nikol Novotná.

Část ze zaměstnanců se proto již přesunula z Dlážděné o pár stovek metrů dál do budovy v ulici Na Florenci, kde v současnosti sídlí Výzkumný a vývojový ústav dřevařský (VVÚD). Tomu budova v sousedství prestižního komplexu Florentinum také patří.


Čtěte: Rakouský aktivista: Jaderný odpad si zahrabejte u Prahy, když je tak bezpečný

 ilustrační foto


Zatím je SÚRAO Na Florenci v nájmu. VVÚD stejně jako SÚRAO přitom spadá do působnosti ministerstva průmyslu a obchodu a podle mluvčího ministerstva Františka Kotrby je v plánu úplatný převod celé budovy z ústavu na správu.

„V současné době má SÚRAO část budovy v pronájmu a v horizontu maximálně dvou let se uvažuje o převodu této budovy z Výzkumného a vývojového ústavu dřevařského na SÚRAO,“ uvedl Kotrba. SÚRAO by tak mělo získat nové vlastní sídlo, do kterého se postupně přesunou i další zaměstnanci.

Oproti tomu pro VVÚD hledá nyní ministerstvo nové prostory. V centru Prahy sídlí pouze vedení ústavu, laboratoře se nachází jinde.

MMF24

Adresa v lokalitě, kde je v nejbližších letech plánovaný prudký stavební rozvoj, patří mezi nejlukrativnějších v Praze. Podle údajů z obchodního rejstříku byla pořizovací hodnota parcel a budovy 12,3 milionů korun. To je však značný nepoměr vůči reálné hodnotě. I VVÚD ve své účetní závěrce uvádí, že účetní hodnota majetku je výrazně nižší než tržní ocenění.

Související články:

Příprava hlubinných úložišť jaderného odpadu bude stát 1,2 miliardy

Radioaktivní koule do Ameriky? Němci si neví rady s jaderným odpadem

Jaderný odpad má být uložen v lokalitě Horka, nebo Kraví hora


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).