Menu Zavřít

Úřady naštvaly „létajícího muže“. Hrozí odchodem z Francie

16. 3. 2017
Autor: CC BY 2.0/Rusty Clark ~ 100K Photos via Flickr

Podnikatele Frankyho Zapatu dopálil postup francouzských úřadů, které mu zakázaly další testování jeho létajícího stroje Flyboard Air. Uvažuje o přesunutí startupové firmy do jiné země.

Zapata testuje jedno z nejmenších létajících zařízení světa, které unese člověka. Jeho tryskový skateboard Flyboard Air dosahuje maximální rychlosti 150 kilometrů za hodinu a může létat po dobu deseti minut. Jeho další testování úřady v Marseilles ale zakázaly. Zapata přitom už od roku 2012 prodává svůj předchozí vynález Flyboard, který je poháněn vodou.

Testování Flyboardu Air

Doporučená výška pro adrenalinový zážitek na Flyboard Air je třicet metrů, doporučuje výrobce prototypu Zapata Racing. Ve skutečnosti ale žádné omezení neexistuje, uvedl německý Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Francouzská startupová firma tvrdí, že se o technologii zajímají armádní činitelé po celém světě. S testováním proudového skateboardu je ale konec. Státní zástupce z Marseille další pokusy ve vzduchu s prototypem zakázal. Bez povolení prý ohrožuje uživatele i veřejnost.


Dron, který bude přepravovat lidi. Čtěte:

Dubaj chystá bezpilotní dron pro přepravu osob. Poletí rychlostí až 160 km/h  Bezpilotní dron eHang 184 určený pro přepravu osob


Pokud by Zapata dále létal, hrozilo by mu i vězení. Proto uvažuje o přesunutí podnikání mimo milovanou Francii. „S největší lítostí budu nucen definitivně opustit Francii. Jsem opravdu smutný, svou zem miluji celým srdcem i duší,“ napsal na sociálních sítích.

Jeho 17 zaměstnanců je prý v ohrožení. Flyboardů, jež jsou propojeny hadicí s vodou, přitom celosvětově prodal již 10 tisíc. O jejich popularitě svědčí to, že se koná i mistrovství světa v nejobratnějších letech nad vodou.

Populární Flyboard

Petice na serveru Change.org žádá francouzskou vládu, aby Zapatovi povolila létání ve Francii. „Protestujeme proti porušování svobody vynalézat a inovovat,“ píše se v petici, kterou podepsalo během několik dnů přes patnáct tisíc lidí.

Zapata tvrdí, že francouzské byrokratické překážky podkopávají snahy inovativních podnikatelů.

Startupisté to nemají v zemi vína a sýrů jednoduché. Například zakladatelé služby Heetch, jež vozí podnapilé Francouze domů z nočních klubů, dostali pokutu ve výši 441 tisíc eur (11,9 milionu korun) za provozování nelegální taxislužby. Služba byla prozatím pozastavena.

ebf - tip - debata

Související články:

Praha a Brno se spojily proti Uberu. Chtějí změnu zákona

Uber stahuje zbraň na úředníky

Demonstrace řidičů Uber v Maďarsku (Zdroj: ČTK)


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).