Menu Zavřít

URVI, CO MŮŽEŠ

3. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Telekomunikace

Právě končící rok byl pro telekomunikační branži fúzovací. V Top 10 historicky největších spojení drží letošní svazky v sektoru hned šest příček včetně rekordu 127 miliard dolarů, jež neváhal dát za společnost Sprint druhý největší americký ope rátor dálkové telefonie MCI Worldcom (EURO 41/1999). Nepřátelské převzetí akciovým převodem, jímž ohrožuje britsko-americké impérium Vodafone AirTouch německý koncern Mannesmann, není v žebříčku zahrnuto. Pokud se düsseldorfský spojovací a strojírenský podnik ataku neubrání, připadne transakci za 129 miliard dolarů dějinný primát.

Zlatá žíla.

Touha po ovládnutí světa pevných linek, bezdrátového spojení a internetových služeb má prosté vysvětlení: telekomunikace jsou s ročním obratem 650 miliard dolarů jedním z nejlukrativnějších trhů vůbec. Týž ukazatel stoupá v mobilní telefonii od šedesáti do devadesáti procent ročně. Přenosné sluchátko by měl mít koncem roku každý druhý Ital, každý třetí Brit, každý čtvrtý Němec a každý šestý Čech.

Možnosti, dané střemhlavou rychlostí technologického vývoje a sortimentem služeb, vytočily zpočátku seriózní soutěž do mnohem vyšších obrátek. Gentlemanské rozdělení sil začala rozorávat nezřídka až brutální konkurenční válka, z dosavadních pr edátorů byla rázem kořist.

Štvaná zvěř.

Své by mohl vyprávět düsseldorfský Mannesmann. Ambiciózní společnost se chlubila po prvních devíti měsících roku šestnáctiprocentním skokem obratu. Její telekomunikační aktivity si polepšily dokonce o 73 procent na 11,3 miliardy marek a pokořily tradiční strojírenskou výrobu. Do spojů investovala firma jen v prvním pololetí 25 miliard marek, za patnáct miliard získala od Olivettiho italský mobilní Omnitel a pevnou síť Infostrada.

S jídlem rostla chuť. Koncem října avizoval německý obr vstup na britský trh. Žádanou akvizici představoval mobilní Orange, oceněný na horentních 60 miliard marek. Ne bezdůvodně - jeho koupí by se počet společných zákazníků vyšplhal na 21 milionů, což b y Mannesmann povýšilo na evropskou mobilní jedničku.

Protiúder přišel vzápětí. Největší mobilní operátor světa Vodafone, jenž pozřel v lednu za 65 miliard dolarů americkou AirTouch, nabídl za cenné papíry německé štiky 106 miliard dolarů. Z lovce se naráz stala lovná zvěř. Akcie Mannesmannu zača ly na burze lámat maxima. „Nemůžeme našim akcionářům doporučit, aby se vzdali růstového potenciálu, který jim náleží, ozvalo se z centrály napadeného. Britové tudíž přihodili - motivovala je reálná vidina 42 milionů potenciálních klientů. Převzetí Orange se stalo skutečností, bitevní status quo trvá.

Pár jmen a dost.

Počáteční postupné krůčky gigantů do sítí zemí střední a východní Evropy (Rakousko, Polsko, Maďarsko, Česká republika, Chorvatsko, Rusko) a respektování sfér zájmů vystřídaly v druhé půli roku tvrdé lokty. „Oběťmi kol osů se stávají malé firmy, které začínají svou síť budovat. Zatím neprofitují, ale jsou pohříchu drahé, uvedl v narážce na převzetí MaxMobil (Deutsche Telekom), Cégétel (Mannesmann) a Itineris (France Télécom) jeden z německých burzovních expertů.

MMF24

Mapa vládců nad telefonními kabely a megahertzovými frekvencemi se tak smrskla do několika jmen. Deutsche Telekom kraluje sedmačtyřiceti milionům linek v Evropě a pošilhává po Dálném východě. Americká AT&T (slouží 80 milionům zákazníků) vytvořila alianci Concert s British Telecommunications, za 63 miliard dolarů koupila MediaOne. A pojistila si panství nad meziměstskými hovory ve Spojených státech a Kanadě získáním kabelové TeleCommunications a dohodou s Time Warner, jež má zásuvky ve dvaceti milionech domácností. Vodafone s 28 miliony klientů ve třiadvaceti státech se rozepjal na obou stranách Atlantiku, Mannesmann přiživil naději na post mobilního lídra starého kontinentu.

Stagnace pevné telefonie („Budeme potřebovat dva roky, abychom se vzpamatovali z propadu cen, připouští šéf Deutsche Telekom Ron Sommer) dává tušit, že magnetem bude i nadále mobilní spojení a internetové služby. Třetina obratu na světov ém telekomunikačním trhu, jež připadá ročně na USA, láká rovněž. „Na strategické expanzi se pracuje, potvrdil zaoceánské plány Deutsche Telekom člen představenstva Gerd Tenzer.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).