Menu Zavřít

USA chtějí Česku prodat starší děla. Armáda to zvažuje

20. 1. 2017
Autor: Profimedia.cz

Velení amerických ozbrojených sil poslalo do Prahy zajímavou nabídku. Českému vojsku nabízí své starší houfnice M109 Paladin. Vzhledem k tomu, že armáda právě řeší modernizaci dělostřelectva, nákupem se zabývá ministerstvo obrany i generální štáb.

Jak zjistil web Euro.cz, Washington nabízí Praze samohybné houfnice prostřednictvím svého mezinárodního programu FMF (Foreign Military Financing). Má se jednat zhruba o patnáct až dvacet zbraní, cena každé jedné se pohybuje kolem 115 milionů korun.

Americká strana se zatím nechce k nabídce vyjadřovat. „S otázkou se prosím obraťte na české ministerstvo obrany,“ reaguje Jakub Hornek z tiskové sekce Velvyslanectví Spojených států v Praze. „Věc se nyní projednává na generálním štábu, na konci ledna se bude projednávat na kolegiu ministra obrany,“ vysvětluje mluvčí ministerstva Jan Pejšek.

I když resort původně tvrdil, že odstaví všechny své zastaralé houfnice DANA na kolovém podvozku Tatra, plán nakonec v průběhu loňska změnil. Kvůli nedostatku peněz a plným skladům munice. Třiatřicet děl DANA si nechá za 1,7 miliardy korun zmodernizovat v halách firem STV Group a Czechoslovak Group. K tomu si v první vlně přikoupí maximálně dvacet houfnic západní výroby.

Čtěte: Starší blackhawky pro českou armádu? Nabídka má podporu Washingtonu

 Vrtulník Black Hawk UH-60A

Teoreticky by se mohlo jednat právě o americkou zbraň M109 Paladin. Jenže jak upozorňují někteří stratégové, v rozporu s platnou koncepcí české armády jde o houfnici na pásovém podvozku a navíc není jasné, kolik dalších stovek milionů by spolykala údržba systémů a nákup munice.

WT100

Armáda Spojených států si pořídila téměř dva tisíce houfnic Paladin, v aktivní službě jich je stále něco přes devět stovek. Několik desítek jich teď vyslala do Polska a Pobaltí, kde vytvoří součást brigád bránících východní hranici NATO před ruskými choutkami. Zbrojní společnost BAE Systems nyní pro americké vojsko vyrábí nejnovější verze paladinů.

Čtěte dále:

Dělostřelci si oddechli, vláda jim kývla na opravy za 118 milionů

Náměstek obrany Daniel Koštoval: Modernizace zbrojních systémů už nepočká


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).