Menu Zavřít

USA posílí v Evropě vojenskou přítomnost. Dokud nepřijde Trump

11. 11. 2016
Autor: U.S. Army Europe Images, CC BY 2.0, Flickr

Spojené státy nebudou nic měnit na plánu posilování své vojenské přítomnosti v Evropě bez ohledu na strategii nově zvoleného prezidenta Donalda Trumpa. Prohlásil to mluvčí Pentagonu, podle něhož je dosud vrchním velitelem americké armády současný prezident Barack Obama. Trump hovořil během kampaně o tom, že USA nebudou zachraňovat svět a že partneři v NATO by si měli svou obranu hradit sami.

„Budeme pokračovat v realizaci plánů tak, jak byly dohodnuty s našimi partnery v NATO po konzultacích s nimi,“ řekl podle agentury AFP mluvčí amerického ministerstva obrany Peter Cook.

Jaké priority definuje příští prezident a jeho vláda, je prý na něm, avšak bude to hrát roli až po 20. lednu, kdy se Trump ujme úřadu. „Nyní máme jen jednoho vrchního velitele,“ prohlásil Cook.

CIF24

Washington hodlá v souvislosti s agresivním chováním Ruska do února příštího roku vyslat na východ Evropy na žádost evropských členů aliance obrněnou brigádu, jejíchž téměř pět tisíc vojáků by mělo být rozmístěno Pobaltí, Polsku, Rumunsku a Bulharsku.

Trump, který své konkrétní vojenské plány zatím nespecifikoval, se v kampani netajil snahou spíše zlepšit vztahy s Ruskem, které vnímá posilování amerických jednotek poblíž své hranice velmi negativně.

Čtěte dále:

Trump se dal do práce: sešel se s Obamou, pozval Mayovou

Rýsuje se Trumpův kabinet: podnikatelé a věrní z kampaně

Americký paradox: Trump vyhrál i s menším počtem hlasů

Donald Trump

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).