Menu Zavřít

Ušaté trápení

13. 11. 2009
Autor: Euro.cz

EURO light

EBF24

Už od středověku se světové módní události dostávají do české kotliny s mírným zpožděním. Letos k nám tak zavítal i první ročník módních ocenění Elle Style Awards. Soutěži předcházelo megalomanské PR, které slibovalo příjezd vlivného návrháře Marka Jacobse, ohlašovalo pranici o lístky do elitní společnosti a lhalo o ztracených kufrech plných luxusních rób. Ale, jak už to v Čechách bývá, bublina splaskla velmi rychle a všichni byli rádi, že dorazilo aspoň pár domácích.
Co na tom, že oděvy měli napůjčované z těch několika butiků, které jsou v Pařížské? Ocenění Style ikona roku získala populární herečka Aňa Geislerová, kterou zdobily černé mini od Louise Vuittona, doplněné tenkým zlatým řetízkem a zaječíma ušima. Jenže nejsou uši jako uši.
Na přehlídkovém mole se letos objevily poprvé 12. března, kdy v Paříži prezentovala značka Louis Vuitton pod kreativním vedením Marka Jacobse svou podzimní kolekci roku 2009. Klobouky z řasené látky, jež svým tvarem neodbytně odkazují do zvířecí říše, ale zpracováním jasně patří do haute couture, navrhl pro Louise Vuittona jeden ze dvou světově nejznámějších a nejúspěšnějších kloboučníků Stephen Jones. Kreativita tohoto holohlavého Brita je nevyčerpatelná, dokáže navrhnout klobouk ve tvaru zlaté pinetky, jednoduché mašle nebo dokonce rozstříknuté kapky vody. Nikdy vás však nenechá na pochybách, že to, co máte na hlavě, je skutečně klobouk a zároveň umělecké dílo.
A umění je jeho klobouky i nosit. Zmíněné uši si na sebe v květnu vzala sama Madonna, ale i tak se pro mnoho diváků proměnila z divy v osla. Aňa Geislerová to zkusila také, jenže o půl roku později a s ušima nikoliv od Jonese, ale spíše z hračkářství. Jenže to, co vypadá roztomile na dětech, už na dospělých tak vtipné nebývá. Stylové ikony by měly vědět, jaký je rozdíl mezi originálem a kopií, jak v nápadu, tak provedení. Nemluvě o tom, že by měly trendy spíše určovat, než je kopírovat. Ale nakonec – lepší vzít si Learovy uši než zkombinovat svatební šaty, kožich a letní sandály. I to se na Elle Style Awards podařilo.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).