Menu Zavřít

Úspěšná desetiletka

9. 6. 2014
Autor: Euro.cz

Česko a Rakousko si vloni vyměnily zboží za téměř deset miliard eur

Před vstupem České republiky do EU dosahovala obchodní výměna mezi Rakouskem a Českem hodnoty 5,04 miliardy eur. V současnosti se objem vzájemného obchodu zvýšil na 9,69 miliardy eur – během deseti let došlo tedy téměř k jeho zdvojnásobení. Potěšitelné je, že obě země ze vstupu Česka do EU profitovaly stejně.

Rakouský vývoz se zvýšil do konce loňského roku na 4,4 miliardy eur (+80 procent) a opačným směrem putovalo zboží za 5,3 miliardy eur (+102 procent). Dynamika nárůstu vzájemné obchodní výměny byla logicky nejvyšší v prvních letech po vstupu Česka do EU, protože od 1. května 2004 díky zapojení Česka do vnitřního trhu Unie zmizela celní byrokracie a téměř všechny ostatní překážky obchodu.

Vyrovnaná struktura Struktura vzájemného obchodu je poměrně vyrovnaná: Vysoký podíl strojů, dopravních prostředků, průmyslového zboží a hotových výrobků – které tvoří více než 70 procent celkové výměny zboží – potvrzuje, že se jedná o obchodní výměnu mezi dvěma vyspělými průmyslovými zeměmi. Česká republika je nyní jedním z nejvýznamnějších zahraničních obchodních partnerů Rakouska – pro Rakouskou republiku je Česko s podílem 3,4 procenta celosvětově šestou největší exportní destinací za Německem, Itálií, USA, Švýcarskem a Francií. Na straně dovozu zaujala Česká republika s podílem 4,1 procenta páté místo hned za Německem, Itálií, Švýcarskem a Čínou. V rámci EU je přitom Česko třetím nejdůležitějším obchodním partnerem Rakouska, a v oblasti východní Evropy dokonce nejdůležitějším exportním a obchodním partnerem.

Třetí největší investor Vstup České republiky do EU měl také vliv na rakouské přímé investice ve vaší zemi, ale jiným způsobem než v oblasti obchodní výměny: Zde totiž díky asociační dohodě ještě před rozšířením EU existovala do značné míry svoboda pohybu zboží a kapitálu mezi Rakouskem a Českem. A to se od samého počátku pozitivně projevilo na vývoji rakouských přímých investic v České republice.

Prostorová blízkost, nízké mzdy, kvalifikovaná pracovní síla, dobře rozvinutá infrastruktura a síť průmyslových zón významně přispěly k atraktivitě České republiky pro rakouské investory. Většina velkých firem, jako například banky, pojišťovny, maloobchodní řetězce, výrobci stavebních materiálů a další, investovala v České republice již dávno před vstupem země do EU. Ještě před 1. květnem 2004 tak Rakousko bylo – stejně jako dnes – po Německu a Nizozemsku třetím největším zahraničním investorem v Česku a podílelo se na zdejších celkových přímých zahraničních investicích přibližně deseti procenty (nyní je to již 13 procent). Naopak ze vstupu ČR do EU profitovaly hlavně střední a malé rakouské společnosti, které se díky odstranění posledních obchodních bariér a vyšší právní jistotě odvážily vstoupit na český trh.

Co se ale po vstupu do EU zásadně změnilo, byly motivy pro investování v České republice. Zatímco dříve byla vaše země pro rakouské firmy hlavně zásobárnou levné pracovní síly a lákala jako místo levné výroby, tak v posledních letech na významu získávají jiné faktory: Česko se stalo atraktivním místem pro umísťování náročných projektů s vyšší přidanou hodnotou. Navíc se Česká republika díky rostoucí kupní síle stala atraktivním trhem, a proto zde rakouské společnosti otevřely i svá prodejní a servisní zastoupení.

Zdrženliví Češi Zatímco české firmy jsou z pohledu exportu v Rakousku již velmi dobře zastoupeny, tak naopak vlastní pobočky v naší zemi zatím zakládaly spíše zdrženlivě – nyní registrujeme v Rakousku přibližně jen 200 společností s českými vlastníky. Ovšem vnímáme, že od rozšíření EU poptávka českých podniků po založení pobočky v Rakousku roste. To potvrzuje, že české firmy jsou stále lépe kapitálově vybavené, získávají mezinárodní zkušenosti a využívají nové příležitosti ke spolupráci. Jedná se nejčastěji o české firmy, které mají dobrý produkt a už expandovaly na jiných východoevropských trzích, například na Slovensku nebo v Polsku.

EBF24

Dvojnásobný Rakousko-český obchod (v mld. eur)

Zdroj: Statistik Austria

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).