Menu Zavřít

Úspěšná hra o Latinskou Ameriku

10. 5. 2005
Autor: Euro.cz

Šest let po premiéře prokazuje index překvapivou nezdolnost

Když madridská Bolsa de Madrid v roce 1999 začala vést index bezpečných cenných papírů Latinské Ameriky, doufala, že využije eura, které v tomto roce debutovalo, ke zmírnění měnového rizika pro Evropany investující do latinskoamerických akcií. Latinskoamerickým společnostem pak slíbila přístup na nový jednotný evropský trh mající návaznost na euro. Index pod názvem Latibex se první tři měsíce své existence bouřlivě rozvíjel, ale po splasknutí dotcomové bubliny se propadl. Od té doby se pomalu vzpamatovává.
Dnes index konečně znovu vykazuje známky života. Ačkoli 30. dubna dosáhl 1036 bodů, což je úroveň stejná jako v den, kdy zahájil svou existenci, hodnotou kapitalizace vyskočil z bezvýznamných dvanácti miliard dolarů v roce 1999 na nynějších 160 miliard. Stal se třetím největším trhem s latinskoamerickými akciemi po burzách v Mexiku a Brazílii. Protože hodnota většiny evropských akcií stagnuje, investoři lační po podílech ve firmách profitujících z rychlého tempa růstu Latinské Ameriky. Index nyní obchoduje akcie třiceti čtyř největších společností z regionu včetně velikánů, jako je Teléfonos de México (Telmex), Petróleo Brasileiro, Grupo Modelo vyrábějící pivo Corona a Enersis, chilská energetická společnost. „Bylo to jako dlouhá pouť napříč pouští,“ popisuje vývoj Latibexu jeho ředitel Jesús González Nieto, „od začátku jsme však věděli, že půjde o dlouhodobý projekt, vyžadující spoustu práce.“

Hrdinská záchrana.

Přestože denní obraty indexu jsou zatím nízké a zřídkakdy přesahují hranici sedmi a půl milionu dolarů, objemy uskutečněných obchodů jsou o 50 procent vyšší než před rokem, a odrážejí tak zlepšující se vyhlídky Latinské Ameriky. Zdaleka ne všechny evropské pokusy o vytvoření indexů akcií nově se rozvíjejících trhů se vydařily. Newex, německý index vytvořený v listopadu 2000 jako společný podnik s vídeňskou burzou, prožívá smrtelné křeče. Francouzské plány na index latinskoamerických akcií se dokonce nikdy nerozběhly. „Skutečnost, že se Latibex stále drží nad vodou, je sama o sobě úspěchem,“ zdůrazňuje Pablo Fernández, profesor financí na obchodní škole IESE v Madridu.
Index musel překonat několik právních a technických překážek včetně chilského požadavku, aby investoři platili Chile daně z akcií. Madrid však dělal všechno pro to, aby byrokratické překážky překonal. „Chtěli jsme mít zastoupení na španělském trhu, který představuje reálnou perspektivu růstu,“ vysvětluje Ruy Echavarria, manažer zodpovědný v Telmexu za vztahy s investory.
Investoři konečně začínají sklízet výsledky. V loňském roce Latibex vzrostl o 30 procent a stal se jezdím z nejvýkonnějších trhů světa. Nicméně i přes veškerý úspěch z nedávné doby nadále čelí obrovským výzvám. Zatím se mu nepodařilo přilákat velké mezinárodní fondy, které investují do amerických vkladních stvrzenek nebo přímo u latinskoamerických burzovních institucí. Prozatím Latibex využívá podpory drobných investorů a manažerů menších fondů. Ty však nejeví žádné známky toho, že by se chtěly stáhnout.

Popisek: Burza, která má napilno
Latibex obchoduje bezpečné akcie 34 latinskoamerických podniků

CIF24

Copyrighted 2002 by The McGraw-Hill Companies, Inc BusinessWeek

Překlad: Šárka Rucká

  • Našli jste v článku chybu?