Menu Zavřít

Úspory na běžných účtech i dluh za elektřinu. Čeští politici to neumějí ani s vlastními penězi

19. 5. 2018
Autor: Michael Tomeš, Euro

Většina českých poslanců a ministrů tvrdí, že nedisponuje významnějšími úsporami. Pokud je mají, drží je hlavně na bankovních účtech.

Nedělá nám žádné zvláštní potěšení prohrabávat se soukromím jiných lidí. Přesto jsme si položili otázku: jak zacházejí se svými penězi lidé, kteří rozhodují o utrácení více než bilionu korun z českého státního rozpočtu? Tvoří úspory a investují, nebo rozhazují a zadlužují se? Výsledek lze shrnout slovy: žádná sláva.

Tak například z dvou stovek poslanců jen 34 uvedlo, že má část úspor v akciích či podílových fondech. Čtyři další nakoupili dluhopisy, další zhruba desítka má větší množství pozemků. Oproti tomu 53 poslanců je poměrně významně zadluženo – téměř vždy se jedná o splácení hypotečních úvěrů na bydlení. Ostatní buď drží své úspory v řádu statisíců či milionů korun na běžných a spořicích účtech, nebo tvrdí, že žádné významnější úspory nemají.

Čeští ministři a poslanci občas zapíšou do registru střetu zájmů i skutečné perly. Martin Stropnický a Karla Šlechtová si popletli akcie ČSOB s podílovými fondy této finanční skupiny. Poslanec za ANO Marek Novák investoval do firmy s pověstí organizátora pyramidové hry. Zástupce Pirátů Tomáš Vymazal přiznal, že v prosinci dlužil za elektřinu přes 22 tisíc korun; zřejmě to přehnal s těžbou bitcoinů.

Babiš má chuť na Nestlé

První na řadu půjde premiér v demisi Andrej Babiš. K vlastnictví Agrofertu – převedeného na svěřenský fond – se už sice nehlásí, stále však zůstává s přehledem nejbohatším politikem v Česku. Pořád totiž vlastní korunové dluhopisy Agrofertu v objemu 1,48 miliardy korun. Jedná se o emisi z roku 2012, kdy mezera v zákoně umožnila držitelům takových cenných papírů s nízkou nominální hodnotou vyhnout se placení daně z úroku.

To je obecně známá věc. Ale jak týdeník Euro zjistil z Centrálního registru oznámení, Babiš vlastní také řadu zahraničních akcií a podílových listů. Jak lze dohledat podle kódu emise, zaměřuje se hlavně na švýcarské akcie. Konkrétně je držitelem akcií čokoládoven Nestlé, výrobce výtahů Schindler Group či producenta léčiv Roche.

 Andrej Babiš a Tomio Okamura

Akciové a fondové portfolio je poměrně bohaté, obsahuje celkem 25 položek. Vedle zmíněných akcií zde nalezneme podílové listy mnoha zahraničních akciových a dluhopisových fondů s registrací v Irsku, Lucembursku a Lichtenštejnsku. Doplňuje je investování do zlata prostřednictvím švýcarského fondu ZKB Gold.

Finanční hodnota Babišových investic do zmíněných akcií a fondů není jakkoli vyčíslena. Konkrétní hodnoty jsou uvedeny až u dalších položek, mezi něž patří kapitálové životní pojištění v hodnotě 102 milionů korun, peníze na běžném účtu (téměř 43 milionů korun) a jiné pohledávky za více než 155 milionů korun. Podle částky se zřejmě jedná o peníze, které Babiš v minulých letech půjčil svému hnutí ANO 2011.

Kdo je tu akcionář ČSOB

Podle aktuálního průzkumu UniCredit Bank investuje uspořené peníze téměř polovina třicátníků a necelá třetina lidí ve věku 40 až 55 let. Jak se zdá, čeští ministři jsou konzervativnější než průměr české populace. A co více, někteří jsou nejenže bez úspor, ale navíc jsou i zadlužení. Premiér Babiš by zřejmě měl místo přednášení na Vysoké škole ekonomické proškolit z finanční gramotnosti své ministry.

Investování do podílových fondů uvedl pouze ministr dopravy Dan Ťok a náměstek pro státní službu Václav Postránecký. Šéf resortu zemědělství Jiří Milek vlastní vedle akcií zemědělské společnosti Úsovsko také portfolio pozemků. Významnější úspory mají ministři Tomáš Hüner, Richard Brabec, Robert Pelikán a Robert Plaga, ale vesměs je drží na bankovních účtech.

Jejich protipól tvoří ministři bez významnějších úspor, kteří naopak splácejí hypotéku či jiné závazky. Jmenovitě do této kategorie patří Klára Dostálová, Jaroslava Němcová, Adam Vojtěch a Lubomír Metnar. Speciální kategorii tvoří ministryně financí Alena Schillerová, která je dle záznamu v rejstříku bez úspor i bez dluhů.

Stranou ponecháváme dva výtečníky, jejichž záznamy jsou očividně chybné. Ministryně obrany Karla Šlechtová i šéf resortu zahraničních věcí Martin Stropnický shodně tvrdí, že vlastní akcie ČSOB. To není dost dobře možné, protože stoprocentním vlastníkem ČSOB je již více než deset let belgická bankovní skupina KBC. Stropnický navíc zapsal do registru vlastnictví automobilu za „600 korun“ a spořicí účet se zůstatkem „3,21 koruny“.


Čtěte:

Političtí mecenáši. Mezi sponzory stran a hnutí jsou zajímavá jména

 Motorkářský karusel. Středočeský kraj schválil na sklonku loňského roku desetimilionovou dotaci pro harlejáře. Ovšem dotaci získala firma, kterou spoluvlastní radní Bezděk z ANO. A ten přitom loni poslal hnutí půlmilionový dar


Jak to tedy je? „Pan ministr mi řekl, že skutečně je vlastníkem podílových listů fondu ČSOB. Ta nepřesnost, na kterou narážíte, vznikla tak, že v tom majetkovém přiznání prý chyběla nějaká kolonka. Pokud jde o automobil, je v ceně 600 tisíc korun,“ uvedla na dotaz týdeníku Euro Stropnického mluvčí Michaela Lagronová.

ANO, budeme investovat

Poslanecký klub ANO 2011 tvoří z velké části podnikatelé a lékaři. Mnozí z nich mají rozumné portfolio tvořené likvidními akciovými tituly a podílovými fondy renomovaných finančních skupin. Jiní naopak investují do firem, které už podle jména zavánějí podvodnými pyramidovými hrami. Konkrétně poslanec Marek Novák přiznal investici do firmy First SkyWay Invest Group, před kterou již loni varovaly dohledové orgány v Belgii, Litvě a Estonsku. I Ostatně kdo seriózní by sliboval vkladatelům výnos tisíc procent do pěti let, že?

Zatímco mnozí poslanci neinvestují vůbec, jiní šli do opačného extrému. Poslankyně ANO 2011 Věra Procházková dle svého oznámení investovala do neuvěřitelných 32 podílových fondů (včetně specialit, jakou je fond zaměřený na indické akcie), k tomu má akcie tří menších českých firem a hypoteční zástavní listy České spořitelny.

Zajímavostí může být investice do malé fotovoltaické elektrárny, kterou uvedli hned tři poslanci za ANO - Jiří Bláha, František Petrtýl a Pavel Plzák. Nejsou to jediní solárníci v českém parlamentu, panely na střeše má také Radek Koten z SPD, Ivan Adamec z ODS či lidovecký senátor Patrik Kunčar.

Výše zmíněný poslanec Petrtýl se přihlásil také k vlastnictví historického vozu Bentley MK v odhadované hodnotě tří milionů korun. Dalším fanouškem veteránů na čtyřech kolech je jeho poslanecký kolega Jiří Mašek s Cadillacem Cabrio z roku 1960. Hodnotou oba trumfl Pavel Staněk vlastnící sbírku náramkových hodinek a budíků - údajně za osm milionů korun.

Opatrná ODS, podnikaví Piráti

Poslanci z Občanské demokratické strany jsou typičtí konzervativci, i co se týká přístupu k penězům. Až na pár výjimek nejsou zadluženi, ale současně neinvestují ani do akcií a podílových fondů. Své úspory nechávají většinou ležet na běžných a spořicích účtech. Do nepočetné skupinky akcionářů patří Miroslava Němcová, vlastnící nespecifikované množství akcií Unipetrolu. Velmi poctivě přistoupil k vyplnění zápisu v rejstříku bývalý skokan na lyžích a nyní poslanec za ODS Jakub Janda. Vedle dvou moderních vozů vlastní také veterána Tatru 201, Velorex 350 i motorky Jawa 250 Pérák a Jawa 555 Pařez. Do přehledu majetku zapsal také stříbrnou a bronzovou medaili z mistrovství světa v roce 2005 a křišťálový glóbus za vítězství ve Světovém poháru 2006.

Poslanci za Českou pirátskou stranu jsou většinou mladší ročníky, tudíž nemají moc naspořeno. Spíše se lze u nich setkat s úvěry na bydlení, což je i případ předsedy Ivana Bartoše. Poměrně často drží podíly ve firmách. Třeba Lukáš Kolářík má třetinový podíl ve firmě Eetrychle.cz, Olga Richterová v zápisu uvedla čtvrtinový podíl v německé IT firmě The Captury.


Přečtěte si: Už je líp. Zaměstnanci ANO si průměrně vydělají 63 tisíc měsíčně

Andrej Babiš


Fanouškem tuzemských akcií je Mikuláš Peksa, který má vedle podílových fondů v portfoliu ČEZ a Unipetrol i akcie již zkrachovalých společností NWR a Orco Property Group. Jeho stranický kolega Tomáš Martínek nakoupil investiční zlato. Představu typického počítačového piráta naplňuje snad jen poslanec Tomáš Vymazal, který přiznal v rejstříku vlastnictví pětiny bitcoinu a jiných kryptoměn v hodnotě 192 tisíc korun a grafických karet za 173 tisíc.

Okamurovo přiznání

V případě hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) je jaksi signifikantní, že naprostá většina z 22 jeho poslanců spadá do kategorií osob bez úspor či s vysokými dluhy. Například místopředseda Radim Fiala dluží celkem 12 milionů korun; jedná se o tři hypotéky a závazek vůči jeho vlastní firmě B. S.- Kings. Dvě hypotéky a dva další úvěry má na krku také poslanec Lubomír Volný, který celkem dluží něco přes čtyři miliony korun.

Naopak stranický šéf Tomio Okamura je výrazně v plusu. K dispozici má 23,5 milionu korun na běžném účtu, dalších 1,5 milionu naspořil na penzijním připojištění. Akcie ani dluhopisy nevlastní, zato se pochlubil svými investicemi do umění. Vlastní dvě sochy a obraz v souhrnné hodnotě 5,4 milionu korun. Vzhledem k tomu, že Okamurovy firmy Japa Foods a Mebius téměř nic nevydělávají, si lze tipnout, že tyto úspory mají souvislost spíše s příspěvky za výsledek hnutí SPD ve volbách.

Druhým zámožným poslancem SPD je Pavel Jelínek držící bohaté portfolio cenných papírů a bankovních vkladů. Po započtení penzijního připojištění se jedná celkem o 14,6 milionu korun. Jediným jeho závazkem je směnka na částku 278 tisíc korun, vypsaná ve prospěch Jana Myšáka.

Bída na levici

Odpovědné hospodaření a sociální demokrat? Jde to vůbec dohromady? Zhruba polovina poslanců ČSSD je zadlužena, hlavně se jedná o úvěry na bydlení. Třeba poslanec Jan Chvojka má rovnou dvě hypotéky, celkem za 4,8 milionu korun. Poslanci této strany až na výjimky neinvestují a pokud ano, tak do podílových listů fondů nebo do státních dluhopisů.


Přečtěte si komentář Petra Weikerta: Zachránce komunistů

 Weikert


Jak se zdá, domácí hospodaření poslanců ČSSD je v souladu s jejich přístupem k veřejným financím i hospodaření vlastní strany. Existují jisté výjimky. Ať už si o politických názorech Jaroslava Foldyny myslíme cokoli, nelze mu upřít, že má rozumně diverzifikovaná aktiva - dva účty, podílové fondy, životní pojištění a pozemky. Fanouškem alternativních investic je zřejmě bývalý ministr vnitra Milan Chovanec, který přiznal sbírku obrazů za dva miliony korun.

Komunisté sice většinou nemají hypotéky ani jiné dluhy, ale současně tvrdí, že nemají žádné významnější úspory. To zní podezřele hlavně v případě poslanců, kteří sedí ve sněmovně deset a více let. Bez úspor je podle hlášení v registru stranický šéf Vojtěch Filip, jeho předchůdce Miroslav Grebeníček i šest dalších poslanců za KSČM.

Dva komunističtí poslanci přiznali nákup podílových fondů, zatímco přímo do veřejně obchodovatelných akcií neinvestoval ani jeden z nich. Zřejmě to stále považují za buržoazní zlozvyk. Ekonomický expert strany Jiří Dolejš jako jeden z mála politiků využívá služeb kampeliček; část úspor má v Moravském peněžním ústavu.

Akcionáři Vácha a Gazdík

Lidovci jsou svým přístupem k vlastním penězům konzervativní, možná až trochu nudní. Pokud mají úspory, drží je hlavně na běžných účtech, což je i případ stranického šéfa Pavla Bělobrádka. Podílové listy mají jen dva poslanci z deseti, obchodovatelné akcie ani jeden. Tři čelní představitelé strany včetně předsedy vlastní různé zemědělské pozemky, což k lidovcům tak nějak tradičně patří.


Sedláci, továrníci a pan prezident. Už prvorepublikoví politici žili na vysoké noze

 Karel Kramář


Investování do akcií, dluhopisů či fondů se překvapivě vyhýbá také většina poslanců pravicové TOP 09 včetně Miroslava Kalouska a Karla Schwarzenberga. Oba jmenovaní dávají přednost jistotě - bankovním účtům. Kníže z Orlíku disponuje druhou nejvyšší hotovostí hned po Andreji Babišovi, na účtech má přes 44 milionů korun. Zcela jiný přístup zvolil jejich stranický kolega František Vácha. Ten drží portfolio akcií osmi známých globálních značek (Apple, Microsoft, Daimler apod.) doplněné o dva české tituly - Pegas Nonwovens a Unipetrol. Jiné zaměření zvolil další poslanec za TOP 09 Vlastimil Válek, který je vlastníkem hodnotné sbírky obrazů, mincí, známek, ale i podílu v realitním fondu ZFP Investments.

Mezi šesti poslanci za Starosty a nezávislé lze napočítat jediného investora. Je jím stranický šéf Petr Gazdík. Ten má vedle portfolia pozemků získaných dědictvím akcie ČEZ a Erste Group či podílové listy skupiny Raiffeisen. Kromě nich vlastní i dnes již bezcenné akcie těžařské společnosti NWR. Gazdík není jediný poslanec, který se nachytal na burzovní pohádky Zdeňka Bakaly. Druhou obětí je již zmíněný pirát Mikuláš Peksa.


Zajímavosti z hlášení českých politiků

Nejbohatší politikem je s přehledem premiér Andrej Babiš. Jen známé a vyčíslené položky jeho finančního majetku v součtu dosahují 1,8 miliardy korun. Mimo jiné drží například akcie Nestlé, Roche a Schindler Group.
Andrej Babiš

Možná až moc košaté portfolio má poslankyně ANO 2011 Věra Procházková, která investovala do 32 podílových fondů – českých i zahraničních.
 Poslankyně ANO Věra Procházková

Do umění investuje Tomio Okamura (na snímku), vlastník dvou soch a obrazu v souhrnné hodnotě 5,4 milionu korun. Obrazy sbírá také Milan Chovanec z ČSSD a Vlastimil Válek z TOP 09.
 Předseda SPD Tomio Okamura

Pět poslanců přiznalo investici do malé fotovoltaické elektrárny. Většina z nich má menší zařízení na střechách domů, o něco větší solární elektrárnu (22 kilowattů, což je zhruba 110 panelů) vlastní František Petrtýl z ANO. Má také historický vůz Bentley MK za zhruba tři miliony korun.
 Poslanec ANO František Petrtýl

Žertovná chybička se vloudila do oznámení poslance Karla Raise za ANO. Známého výrobce pracích prášků a spotřebního zboží Procter & Gamble překřtil na „Procter and Gambler“. Dále vlastní třeba akcie Colgate či Coca-Coly.
 Poslanec ANO Karel Rais

Nejvášnivějším sběratelem v dolní komoře je pravděpodobně Pavel Staněk z ANO. V registru uvedl sbírku moderních i starožitných náramkových hodinek a budíků, celkem za osm milionů korun.
 Poslanec ANO Pavel Staněk

Mezi českými poslanci lze nalézt i další sběratele historických aut. Jakub Janda (na snímku) z ODS ve svém přiznání uvedl Tatru 201 za dva miliony korun. Jiří Mašek z ANO vlastní veterána Cadillac Cabrio z roku 1960 za 1,5 milionu korun.
 Poslanec za ODS Jakub Janda

CIF24

Poměrně málo poslanců si troufl o investovat přímo do zahraničních akcií. František Vácha z TOP 09 má v portfoliu například Apple, ExxonMobil, Microsoft a Volkswagen.
 Poslanec za TOP09 František Vácha

Kandidátem na titul nejzadluženější poslanec je místopředseda SPD Radim Fiala. Dluží celkem 12 milionů korun, jedná se o tři hypotéky a závazek vůči své firmě B. S. - Kings.
 Místopředseda hnutí SPD Radim Fiala

Vybraní politici, kteří mají akcie polostátního gigantu ČEZ
Pavel Juříček (ANO)
Patrik Nacher (ANO)
Petr Vícha (ČSSD)
Mikuláš Peksa (Piráti)
Petr Gazdík (STAN)

  • Našli jste v článku chybu?