Menu Zavřít

ÚSPORY NEPATŘÍ JEN DO BANKY

17. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Škola investování

I VELMI MALÝ INVESTOR se může podílet na růstu velkých světových firem. Díky kolektivnímu investování se snadno dostane i k jiným zajímavým možnostem, které by si sám nikdy nemohl dovolit. Otevřený podílový fond vzniká tak, že řada menších investorů svěří peníze do správy profesionálnímu správci. Z původně malých částek se složí velká suma peněz, kterou správce investuje do cenných papírů, například akcií nebo dluhopisů, a dalších nástrojů finančního trhu.

Wall Street pro každého.
Fondy umožňují investovat široké veřejnosti včetně drobných investorů. U českých fondů se minimální výše investice pohybuje zpravidla v rozmezí 500 až 5000 Kč. Dodržují přitom pravidla rozložení investic. Jejich činnost je pro investory velice transparentní a ti mohou prakticky v každém okamžiku svoji investici z fondu vybrat.
Fondů existuje široká škála, odlišují se od sebe investiční strategií, která je spojena s mírou jejich rizikovosti a délkou vhodného investičního horizontu. S tím potom souvisí také výnos, jaký může investor od svého fondu očekávat.

EBF24

Češi se učí.
Na počátku třetího tisíciletí mají lidé v České republice investováno v různých typech otevřených podílových fondů českých správců zhruba 75 miliard korun. Analytici navíc odhadují, že dalších deset až patnáct miliard inves–tovali do fondů zahraničních. Většina úspor ale stále zůstává v bankách.
Češi si tak pomalu začínají uvědomovat výhody fondového investování, které ve vyspělých ekonomikách platí desítky let. V USA je dnes ve fondech stejně peněz jako na bankovních vkladech a Evropa se obdobným proporcím postupně blíží.
Statistiky Evropské federace investičních fondů a společností (FEFSI) uvádějí, že v členských zemích je registrováno více než 25 tisíc fondů otevřeného typu, které spravují majetek ve výši 3559 miliard eur. Členy asociace tvoří patnáct států Evropské unie a dále ČR, Maďarsko, Norsko, Polsko a Švýcarsko. Zmíněná částka je přibližně 185krát větší oproti plánovaným výdajům českého státního rozpočtu v letošním roce.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).