Menu Zavřít

Ústup dumpingu: stavět pod cenou je ochotna jen desetina firem

6. 2. 2018
Autor: Martin Pinkas/Euro

Jen desetina českých stavebních společností je ochotna v současné době přijmout ztrátovou zakázku. Přitom ještě v roce 2016 tuto možnost připouštělo 42 procent firem.

Čeští stavbaři se velmi významně odklánějí od dumpingových cen. Odlišná situace zůstává jen u velkých stavebních společností, kde probíhá tvrdý konkurenční boj zejména v oblasti velkých infrastrukturních projektů. Vyplývá to z průzkumu analytické společnosti CEEC Research.

Ztrátovou zakázku je mezi nejsilnějšími firmami v oboru ochotna přijmout zhruba pětina společností, konkrétně 18 procent, mezi podniky v oblasti inženýrského stavitelství, kam patří především budování silnic a železnic, pak 26 procent firem.

Za kolik?

„Na trhu vidíme růst cen jak stavebních materiálů, tak i stavebních prací způsobený zejména růstem mezd. Důvodem je zejména rostoucí poptávka po stavebních pracích a naopak nedostatek kapacit. Je pravda, že tento trend vidíme zatím jenom v pozemním stavitelství. Trend růstu cen stavebních materiálů a prací bude pokračovat i v roce příštím,“ potvrzuje současný vývoj Michal Mejstřík, ekonom, profesor Univerzity Karlovy.


Developer Sekyra: Dostupným bydlením zabráníme odlivu mozků


To společně s rostoucí poptávkou ve stavebnictví tlačí ceny stavebních prací a materiálů nahoru. Problém je ale stále v oblasti inženýrského stavitelství, kde stát a další veřejní zadavatelé v drtivé většině případů výběrová řízení zaměřují na nejnižší cenu.

„Myslím si, že situace je stále stejná, cena je ve většině případů zkrátka rozhodující. Na druhé straně se objevují zejména mezi developery požadavky na kvalitu, environmentální certifikaci a výkonnost stavebních materiálů, které výrazně zlepšují různé parametry staveb. Zde cena není a ani nemůže být rozhodující. Těší mě, že takových soutěží ze strany developerů přibývá,“ říká Tomáš Rosák, předseda představenstva Saint-Gobain Construction Products CZ.

Chybí odvaha

Přestože nový zákon o zadávání veřejných zakázkách dal zadavatelům větší prostor klást větší důraz na reference a další kvalitativní ukazatele, zatím toho příliš nevyužívají.

„Situace se příliš nemění. Stále se nejvíce soutěží pouze na cenu. Soutěžení na jiné parametry je dnes o odvaze jednotlivých investorů. Legislativa by se měla změnit směrem k nařízení soutěžit na jiná kritéria než jen na cenu,“ vyzývá k dalším úpravám pravidel Andrej Peňák, jednatel společnosti AVJ-Stavby.


Praha slaví čtvrt století v UNESCO. A hledá cestu, jak dál

 Pražské panorama


Podle šéfů stavebních firem je právě v této oblasti zřetelný rozdíl mezi zadavateli zakázek ze soukromé a veřejné sféry. „Cena bývá rozhodujícím kritériem zejména u veřejných zakázek. Soukromí investoři jsou často o mnoho prozíravější a vedle ceny se rozhodují i podle referencí a dalších hledisek, které lépe odrážejí kvalitu dodavatele stavební práce,“ porovnává Karel Branda, ředitel společnosti Trigema Building.

Především u inženýrských staveb nezaznamenala posun k lepšímu v oblasti výběrových řízení ani jedna stavební společnost. Naopak. Špatného příkladu státu, krajů či měst podle nich následují i některé privátní firmy.

„Bohužel se jednokriteriální hodnocení šíří z veřejného sektoru i do sektoru soukromých investorů navzdory známé pravdě, že nejnižší nabídka nebývá nejvýhodnější. Ne nadarmo se například v Německu nejnižší a nejvyšší nabídky z výběrových řízení vylučují,“ říká Miloš Horňák, výrobní ředitel společnosti PS Brno.

Hlídat kvalitu a vícepráce

Podle některých stavebních společností přitom soutěžení na nejnižší cenu samo o osobě není špatné. Musí však podle nich být zajištěno, aby vítězná firma pak nemohla snižovat rozsah a kvalitu odvedené práce nebo v průběhu zakázky vysoutěženou cenu postupně navyšovat pomocí víceprací. To zatím veřejní zadavatelé ohlídat neumějí.

„Základním kritériem by měla být cena, která je ale stanovena na základě podrobné prováděcí dokumentace, která neumožňuje či nevytváří prostor pro navýšení uvedené ceny a zaručuje kvalitní provedení stavby včetně veškerých záruk. Což je hlavní problém,“ konstatuje Vladimír Lang, jednatel společnosti Investav CZ.

Článek vyšel v magazínu Profit

EBF24

Čtěte také:

Ceny bytů v Praze vzrostly za rok o pětinu, hlásí developeři

 Rezidenční  stavby - 3. místo: Rezidence 3D, Praha 4, Trigema


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).