Menu Zavřít

Utajené plány

25. 4. 2002
Autor: Euro.cz

LG. Philips Displays Mgr.

CIF24

HRANICE (rek) – Společnost LG. Philips Displays zveřejnila ve druhé polovině dubna informaci, že už 1. března se změnilo obsazení nejvýznamnějšího postu Technologického centra v Hranicích, které má vyrábět barevné televizní obrazovky. Místo Holanďana Jona Richterse se vedení továrny ujal Korejec Jeong Il Son, který do té doby vedl výrobu v britském Newportu. Další podrobnosti odmítlo vedení LG. Philips Displays sdělit stejně jako důvod změny. Bývalého generálního ředitele ponechalo v nic neříkající funkci ředitele rozvoje průmyslu a projektů.
Výměna naznačuje, že korejský partner nizozemského Philipsu není spokojený s tím, že v Hranicích vázne investice za více než sedm miliard korun. Společnost minulý týden odmítla týdeníku EURO upřesnit, kdy se má výroba rozběhnout.
Philips - respektive jeho pobočka Philips Display Components - celosvětově fúzoval s korejskou L. G. Electronics, která se také specializuje na výrobu barevných obrazovek, v době, kdy byla hranická továrna již zpoloviny rozestavěná. První ochlazení vztahů mezi novými partnery v Česku nastalo, když šéf české pobočky Philipsu Radomír Sabela mimoděk prohlásil, že firma má v Hranicích problém s obsazováním postů středního managementu. V místě nemůže najít dost kvalifikovaných pracovníků a v Česku nejsou lidé zvyklí se stěhovat za zaměstnáním. Sabela se sice později snažil toto prohlášení zmírnit vysvětlením, že jen obecně hovořil o mobilitě pracovních sil, korejské partnery však zřejmě příliš nepřesvědčil.
Společný podnik LG.Philips Displays, jehož součástí je nyní i technolgické centrum na výrobu barevných obrazovek v Hranicích, je největším světovým dodavatelem televizních a monitorových obrazovek, kterých loni vyrobil více než 60 milionů.

  • Našli jste v článku chybu?