Menu Zavřít

Utišení sporu

3. 5. 2007
Autor: Euro.cz

Setuza

MMF24

Setuza se dohodla na urovnání sporu se státem, což ji vyjde na více než miliardu korun. Vláda totiž v půli minulého týdne schválila návrh narovnání mezi Setuzou a státním Podpůrným a garančním rolnickým a lesnických fondem (PGRLF), který vůči ústeckému podniku drží více než čtyřmiliardovou pohledávku.
Uzavřít narovnání s novými vlastníky Setuzy, jež je kvůli dluhu na návrh PGRLF od půli listopadu v exekuci, vládě navrhl ministr zemědělství Petr Gandalovič. Ministr považuje schválené narovnání za výhodné pro stát.
Narovnání spočívá v zaplacení ceny ve výši 1,01 miliardy korun a úhradu dalších 100 milionů korun jako dorovnání kupní ceny za sporný prodej akcií a s garancí, že Setuza nebude ohrožena dalšími spornými závazky. Nabídku vlastníků Setuzy posuzovala jako nezávislý konzultant firma KPMG.
„Veškerá finanční plnění sjednaná v dohodě o narovnání budou uhrazena jednorázově. Poté bude možné zastavit exekuci, kterou na Setuzu vyhlásil loňského 15. listopadu Okresní soud v Ústí nad Labem,“ upřesnil Gandalovič. Doplnil, že dohoda bude zahrnovat předkupní právo PGRLF na minimálně 38 procent akcií Setuzy.
Koncem minulého týdne navíc ÚOHS povolil spojení majitele Setuzy, společnosti Campaspol s AB Credit ze skupiny PPF Investments, která tak může převzít většinový podíl v Setuze. Rozhodnutí úřadu je pravomocné. Campaspol, který ovládají Via Chem Group a německá Campa-Biodiesel, vlastní Setuzu prostřednictvím firmy Český Olej.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).