Menu Zavřít

Úvěr přes internet už je v Česku

15. 6. 2012
Autor: Euro.cz

Kouzelná půjčka

MMF24

Na český trh nebankovních úvěrů vstupuje nový hráč, společnost Kouzelná půjčka, za kterou stojí britská investiční skupina Laurence & Partners. Hlavní konkurenční výhodou Kouzelné půjčky je vyřízení krátkodobého úvěru bez nutnosti návštěvy obchodního místa či zástupce firmy. Vyřizování půjčky včetně veškeré agendy totiž probíhá elektronicky – přes internet a SMS zprávy. Firma zároveň slibuje, že úspěšní žadatelé se o schválení půjčky dozvědí do 60 minut od podání žádosti a za další hodinu budou mít již peníze na svém bankovním účtu. Týdeníku Euro to řekl David Harrison, ředitel společnosti Laurence & Partners. „V České republice existuje spousta firem, které lidem poskytují krátkodobé úvěry, ale jednání s nimi je často komplikované či zdlouhavé. Žadatel přitom většinou potřebuje získat půjčku rychle. V tom vidíme prostor na trhu a potenciál pro náš produkt, žadatel nemusí nikam chodit, nikoho potkat, podepisovat žádné smlouvy. Všechno se vyřeší přes internet a mobilní telefon,“ říká Harrison.
Kouzelná půjčka se podle něj bude profilovat jako poskytovatel překlenovacích úvěrů pro bonitní klienty, kteří si příležitostně potřebují vypůjčit obnos v hodnotě pět až 20 tisíc korun, většinou pár dnů před výplatou. „Našimi klienty budou lidé, kteří si chtějí koupit nový mobil, značkové boty či kabelku, ale nestačí jim na to momentální stav účtu. Zaměřujeme se výhradně na aktivní spotřebitele, lidi se stálým zaměstnáním, nikoli na sociální případy,“ vysvětluje Harrison. Vedle toho Kouzelná půjčka nabízí i službu pod názvem Zaplatíme vaše účty, kdy firma – po přiklepnutí úvěru – za žadatele uhradí fakturu za telefon, elektřinu, vodu, plyn či nájem. „Máme účty v jedenácti českých bankách, takže převod peněz probíhá v reálném čase a případné dluhy mohou být okamžitě vyrovnány. Pokud chce žadatel peníze použít na nákupy, do hodiny může vyrazit k bankomatu nebo s platební kartou do obchodu,“ dodává Harrison.
Samotná žádost o půjčku se podává elektronickou formou, kdy žadatel vyplní na internetových stránkách Kouzelné půjčky formulář s detailními informacemi o sobě, svých závazcích či příjmech. Automatický systém firmy pak prověří bonitu žadatele, ať již v registru dlužníků či jiných databázích nebo kontaktováním zaměstnavatele. V druhém kroku pak dotyčný prostřednictvím e-mailu zasílá naskenovaný občanský průkaz a dostane SMS zprávu s detailními informacemi. Tím, že na SMS zprávu odpoví, akceptuje podmínky půjčky, což podle Harrisona nahrazuje fyzický podpis na papírové smlouvě. „Očekáváme, že schvalovacím systémem, na jehož konci jsou naši dva zaměstnanci, neprojde asi 70 procent žadatelů. Ale nemáme zájem půjčovat problémovým klientům, ať už to jsou zadlužení lidé nebo jedinci bez řádného příjmu,“ tvrdí. Podle něj je v Česku zhruba 2,5 milionu bonitních lidí, kteří mají pravidelné příjmy nad 20 tisíc korun, a přesto jim před výplatou scházejí peníze. „Letos očekáváme zhruba deset tisíc obsloužených zákazníků, během několika let bychom se měli dostat na hranici 100 tisíc lidí ročně,“ řekl Harrison týdeníku Euro.
Úroková sazba Kouzelné půjčky je 0,986 procenta denně, paušální poplatek za poskytnutí půjčky je 150 korun. Pokud si tedy člověk půjčí deset tisíc na deset dní, zaplatí navíc 986 korun. „V žádném případě nepatříme do kategorie predátorských půjček, jejichž častým cílem je zneužít krizové situace klientů. Půjčka je určena na maximálně 30 dnů, v případě nesplácení začínáme situaci s dlužníkem ihned řešit, a jakmile dojde k dohodě, není již dluh úročen a nevznikají ani žádné další sankce,“ ubezpečuje Harrison.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).