Menu Zavřít

Úvěry i dluhopisy. Praha letos splatí téměř miliardu korun ze svých dluhů

30. 5. 2018
Autor: Archiv

Praha letos splatí téměř miliardu korun ze svých dluhů. Stejnou částku splatilo město také v loňském roce. Peníze Praha vydá za úvěry, které má u Evropské investiční banky (EIB). Kromě úvěrů u EIB musí město splatit ještě vydané dluhopisy v hodnotě asi desítky miliard. Zadlužení města kleslo od roku 2014 o 11,83 miliardy korun na současných zhruba 20 miliard korun.

„Evropské investiční bance jsme loni splatili 965 milionů korun a stejnou částku splatíme také letos,“ řekla náměstkyně primátorky Eva Kislingerová (ANO). Celkový dluh u banky se pohybuje okolo deseti miliard korun.

Kromě úvěrů, které bude město splácet kontinuálně ještě dalších více než 15 let, musí splatit také dluhopisy. Ty budou splatné najednou ve dvou splátkách v roce 2021 a 2023. „Vytváříme v rozpočtu rezervu a naším záměrem je si na to našetřit a z této rezervy pak dluhy splatit,“ řekla Kislingerová. Našetřeno má Praha nyní 6,2 miliardy a je tak schopna uhradit první splátku ve výši pěti miliard. Další dluhopis má ve výši 200 milionů eur, tedy něco přes pět miliard, částka se mění podle aktuálního kurzu.

Pokud bude hlavní město splácet všechny své dluhy jako dosud, mělo by být bez dluhů v roce 2035. Po zaplacení posledního dluhopisu v roce 2023 klesne dluh města pod deset miliard korun.


Přečtěte si rozhovor s šéfem IPR Ondřejem Boháčem:

Šéf IPR Boháč: Za peníze nasypané do Blanky mohly být vyřešeny Bubny, Smíchov a Žižkov

 Ředitel IPR Ondřej Boháč


Nízkou zadluženost podle Kislingerové hodnotí kladně ratingové společnosti, které městu udělily nejvyšší možný rating. Pokud by pravidla hodnocení dovolovala, aby město mělo vyšší rating než stát, tak například v hodnocení společnosti Moody´s by jej Praha měla vyšší než Česká republika. Město totiž hospodaří na rozdíl od státu s přebytkem.

Hospodaření Prahy skončilo loni přebytkem asi 7,45 miliardy korun. Příjmy dosáhly 77,76 miliardy a výdaje 70,31 miliardy korun. Investice činily 12,4 miliardy korun. Hospodaření ovlivnily vyšší daňové příjmy.

CIF24

Dále čtěte:

Nečekaně vyšší příjmy: Praha hospodařila s přebytkem 7,5 miliardy

Na rozvoj dopravy v Praze má do roku 2030 jít 112 miliard. Zapojit se má i stát

Kandidát na primátora Čižinský: Řeknu si o sociální byty


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).