Menu Zavřít

UŽ 3275 DNÍ

16. 11. 2007
Autor: Euro.cz

Obyvatelé Kotle u Osečné v Podještědí se bojí možné těžby uranu

UŽ 3275 DNÍ žijí v nejistotě obyvatelé obce Kotel u Osečné v Podještědí, kde se už léta uvažuje o těžbě uranu z největšího zjištěného ložiska v republice.

MMF24

O možnosti těžby v ložisku Osečná-Kotel uvažovala například studie ministerstva průmyslu a obchodu, zveřejněná 2. prosince 1998 v deníku Právo. Tehdy však byl uranový průmysl v útlumu, stará ložiska se uzavírala a otvírání nových politici kvůli nerentabilitě vylučovali. Obce v oblasti mezi Českou Lípou a Libercem, postižené za totality intenzivní těžbou, se tudíž postupně přeorientovaly na rozvoj turistiky. V posledních měsících však státní podnik Diamo v souvislosti s plány na dostavbu Temelína oprášil úvahy o zvýšení těžby uranu a mimo jiné zahájil řízení o ochraně ložiska pod obcí Kotel. Místní se proto nyní bojí, že nejen těžba, ale i pouhé přípravy na ni by mohly poškodit turistický ruch v Podještědí, kde navíc stále ještě probíhá sanace ekologických škod po chemické těžbě u Ralska.

Také si myslíte, že stát by neměl nejasnou koncepcí své energetické politiky či jejími častými změnami znejišťovat obyvatelstvo a samosprávu?

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).