Menu Zavřít

Už 941 dní

20. 4. 2007
Autor: Euro.cz

trvá zkoumání, zda se v NBÚ nemanipulovalo s udělováním prověrek

CIF24

trvá bezvýsledné zkoumání, zda se v Národním bezpečnostním úřadu (NBÚ) v minulosti nemanipulovalo s udělováním bezpečnostních prověrek.
Obavy, že NBÚ manipuluje s prověrkami, existují od vzniku úřadu, ale 24. září 2004 se podezřením začala zabývat policie. Trestní oznámení tehdy podalo občanské sdružení Růžový panter, jež poukázalo na to, že některé osoby byly zřejmě záměrně prověřovány zpravodajskými službami, jež neměly o dotyčném dost informací. Jenže bývalý šéf NBÚ Tomáš Kadlec i jeho bezpečnostní ředitel Martin Hejl manipulaci vždy popírali a letos v dubnu policie vyšetřování pro nedostatek důkazů odložila. Problémových případů však přibývá (příkladem budiž třeba „prověřený“ estébák Pavol Mihál z českého Interpolu) a vysvětleno dodnes není ani angažmá exředitele NBÚ Jana Mareše a šéfa jeho sekretariátu Vladimíra Šiši v mafiánské „chobotnici“ kolem konkurzní kauzy Berka.
Také máte pocit, že politici a vyšetřovatelé zavírají před minulostí NBÚ oči, neboť by eventuální odhalení mohla ohrozit pozici Česka v NATO?

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).