Menu Zavřít

Už i 458 skládá střechu

29. 8. 2011
Autor: Euro.cz

Nové Ferrari 458 Spider je zastřešeno lehkými hliníkovými panely, které se z prostoru za sedačkami úhledně rozloží za čtrnáct sekund

CIF24

Netextilní skládací střecha je hlavním magnetem nejen Mercedesu SLK. Nové Ferrari 458 Spider je zastřešeno lehkými hliníkovými panely, které se z prostoru za sedačkami úhledně rozloží za čtrnáct sekund. Podle automobilky z Maranella je nový mechanismus o 25 kilogramů lehčí, než kolik by vážila střecha plátěná, a celý vůz pouze o padesát kilo převáží kupé (nebo berlinettu, jak říkají v Itálii) 458 Italia.
V motorovém prostoru zůstává vše při starém – lze-li tedy jako o starém hovořit o supersportovním voze, který se prodává teprve dva roky a sklízí jedno uznání za druhým jak od fanoušků, tak od motoristických časopisů. Stejně jako model Italia je i Spider poháněn vysokootáčkovým vidlicovým osmiválcem o výkonu 419 kW, jehož sílu přenáší k zadním kolům sedmistupňová dvouspojková převodovka. Naladění podvozku i výfuku bylo však přizpůsobeno specifikům otevřené verze a novinkou je také výsuvný aerodynamický deflektor, který údajně umožňuje nerušenou konverzaci i v rychlosti 200 km/h.
„Pevná“ skládací střecha není pro Ferrari naprostou novinkou, má ji už model California. Dosud nikdy ale v Maranellu (a patrně ani nikde jinde) nepoužili toto řešení u vozu s motorem uloženým před zadní nápravou.

  • Našli jste v článku chybu?