Menu Zavřít

Už je to tady?

13. 5. 2015
Autor: Redakce

Je to pořád jen lehký vánek, ale jednou z něj může být pěkná vichřice. Řeč je o prvních známkách možného oživování růstu cen u nás, ale hlavně v západním světě. Americký FED vysílá první signály, že by k růstu úrokových sazeb mohlo dojít výrazně dříve, než se ještě nedávno zdálo. Úroky z vládních dluhopisů po hodně měsících začali celkem citelně růst a i u nás poslední čísla o inflaci poněkud překonala očekávání centrální banky.

To vše samozřejmě neznamená, že by za nejbližšími dveřmi stála hrozba nějaké hyperinflace. Jen je asi třeba zaznamenat, že se ekonomické podmínky začaly měnit a pokud to bude pokračovat, bude to vyžadovat adekvátní změny v hospodářské i měnové politice zemí, jichž se to týká, včetně Česka. A ty změny budou muset přicházet dost rychle. Než se totiž projeví ve fungování trhů, dost dlouho to trvá.

Dřívější, nebo masivnější postup při zvyšování sazeb v USA povede k oslabování eura a k dovozu inflačních tlaků do Evropy, především přes ceny ropy, které také podle všeho ožívají. To v delším výhledu při velmi uvolněné měnové politice ECB, která potrvá, a deficitním hospodaření většiny evropských států bude prodražovat státní dluhy, protože úročení dluhopisů poroste.

Rub uhlířské víry

Ukáže se tak rub té uhlířské víry, že státy a jejich vlády jsou schopny zachraňovat ekonomiku a stimulovat ji k růstu na předkrizovou úroveň navyšováním státních výdajů. Inflace přijde dříve, než zdravý růst tažený privátním sektorem. A jeho naděje budou pak brzdit nevyhnutelně rostoucí úroky z úvěrů.

Mizernému růstu při vysoké inflaci se říká stagflace a svět s ní má své zkušenosti prokazující velmi přesvědčivě ošidnost keynesiánských teorií, které jsou dnes základem hospodářské politiky takřka všech západních zemí.

Pro Česko z toho vyplývá jednoduchý závěr. Zapomenout na socialistickou rozpočtovou politiku a rychle se vrátit na zem ke směřování státního rozpočtu k jeho vyrovnanosti v nejkratším možném termínu.

A ČNB by si mohla dát domácí úkol přes prázdniny a připravit scénář, jak začít couvat z nestandardních nástrojů měnové politiky, které nyní uživá.

eurokomentáře


Čtěte další komentáře Pavla Párala:

Pavel Páral: Falešné cinkání ve státní kase

Jistota šestnáctinásobku

Pavel Páral: Vzpomínání na mladickou nerozvážnost

EBF24

Marksistické rady


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).