Menu Zavřít

UŽ SNAD BEZ KUFŘÍKŮ

9. 8. 2001
Autor: Euro.cz

I n v e s t i č n í     p o b í d k y

Systém investičních pobídek, který vláda schválila v prosinci, je zatím určen jen pro nové investory. Firmy aktivní v České republice získávají investiční zvýhodnění jen formou výjimek. K prvním patří Škoda Auto.

O investice ze zahraničí se ve světě bojuje. Samozřejmě, že by bylo žádoucí určit pobídkovým režimům ve všech zemích mantinely, aby si navzájem investory nepřetahovaly. Jenže snahy přinejmenším některých členů OECD (včetně České republiky) narazily. V rámci OECD se sice vedla jednání, při nichž se měly stanovit maximální možné hranice pobídkám, které členské země mohou poskytovat zahraničním investorům, loni však tato jednání po několika kolech zřejmě nadlouho zkolabovala. A dnes si tedy každá země vytváří sama svůj vlastní pobídkový systém, který se může lišit snad v kvantitě pobídek, méně už v jejich kvalitě či principech. Dost dlouho se lišila jen Česká republika. Tím, že pobídkový systém vůbec neměla.

Jak přilákat investora

V předsálí prý čeká více než desítka zahraničních firem, vážně uvažujících o investování v České republice. Kdyby se všechny rozhodly definitivně kladně, pak by objem jejich investic překročil 660 milionů dolarů a vznikly by tak čtyři a půl tisíce nových pracovních míst. Jejich ano či ne závisí na tom, jak rychle se podaří do praxe prosadit přesný sled postupových kroků investora na straně jedné a schvalovacích kroků orgánů České republiky na straně druhé. Postup a schválení se týkají využití systému vládních investičních pobídek. Všechny větší investiční záměry, které se v této zemi (snad) chystají, mají z hlediska využití systému investičních pobídek totiž zatím charakter výjimky či snad lépe řečeno pilotních projektů. A platí to jak pro Škodu Auto s její motorárnou, či firmu Hella, společnost Pegas i Unipetrol a Mafra. Ve všech případech jde o to, že tyto společnosti - aby vyhověly formálním předpisům - musí novou investici realizovat buď prostřednictvím nové společnosti, anebo pro ni vést alespoň zcela oddělenou účetní evidenci.

Jak se hraje o kompetence

Vláda premiéra Tošovského schválila koncem loňského dubna sedmibodový systém pobídek pro nové zahraniční investory. Systém zahrnoval jak úlevy daňové, tak celní, počítal s granty na tvorbu nových pracovních příležitostí a s výhodnějším získáváním pozemků. Protože praktické využití systému pobídek naráželo na český právní řád, zpracovala pro přechodné období agentura CzechInvest pro investory manuál, kterým se má investor řídit při žádosti o investiční zvýhodnění. Finální dokument měl být zpracován během několika měsíců. Do toho však přišly volby a nová vláda, která se sice verbálně klonila k politice investičních pobídek, ale zřejmě neměla sílu zabránit úřednické bitce několika ministerstev: pracovníci ministerstva financí, průmyslu a obchodu, zahraničních věcí, místního rozvoje, ba dokonce i Úřadu pro hospodářskou soutěž se pokoušeli ovlivnit dokument tak, aby právě jejich úřad byl tím, který dá důležité razítko. Cílem by přitom měl být dokument s tak jasně a jednoznačně formulovanými zásadami, aby rozhodovací možnosti úředníka byly nulové.

Jak vyšachovat politiku

Jan A. Havelka, generální ředitel agentury CzechInvest, tvrdí, že hned v dubnu loňského roku, sotva Tošovského vláda oznámila investiční pobídky, reakce potenciálních investorů byla okamžitá. Přitom však mnohé z firem, které na nabídku reagovaly, už v České republice působí a investiční projekty měly už nějakou dobu připravené. Jen čekaly, jestli se do nich mají dát tady. Problém byl však v tom, že pobídkový systém byl koncipován jen pro nové investory. Na to si ostatně stěžoval týdeníku EURO (2/1998) Vratislav Kulhánek, generální ředitel Škody Auto, když řekl, že buď bude investice do motorárny zvýhodněna, anebo prostě motorárna nebude. Motorárna bude, ale zatím jen formou už zmíněné výjimky neboli pilotního projektu. Do stejné kategorie výjimek pak budou patřit všechny nové investice „starých investorů, pokud o zvýhodnění požádají a pokud budou splňovat požadavky, jak je konečně celkem přesně formuluje vládní usnesení z poloviny loňského prosince. Toto usnesení je natolik konkrétní, že podle názoru investičních odborníků už zcela eliminuje vliv politiků, potažmo vlády. Žádný investor tedy kvůli zvýhodnění už nemusí na žádném ministerstvu ani úřadu leštit kliky. Nebo snad dokonce nosit kufříky.

Jak se zbavit daní

CIF24

Prosincové usnesení vlády snižuje dolní mez investice pro fiskální a celní pobídky z 25 na deset milionů dolarů. Dále investorovi nabízí získání státních pozemků v podstatě jen za symbolickou cenu a zvyšuje podporu na zřízení jednoho nového pracovního místa z osmdesáti na sto tisíc korun. Investor nejprve předloží na ministerstvu průmyslu a obchodu Letter of intent a registrační a přihlašovací formuláře. Pokud údaje vyhovují, vláda usnesením investiční zvýhodnění schválí. A pak už jen ministr a investor podepíšou Prohlášení o společném zájmu (český právní řád nedovoluje podpis dohody) a investor se může pustit do díla. Prohlášení je koncipováno tak, že umožňuje sankční postih při neplnění.

Předpokládá se, že v březnu všechna zainteresovaná místa zhodnotí, jak se věci mají, a podle situace navrhnou případné další kroky, nebo snad i další vylepšení pobídkového systému. V kuloárech se proslýchá, že nejméně chuti k eventuálním fiskálním zvýhodňováním má ministerstvo financí.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).