Menu Zavřít

Už žádný Winterkorn: šéf VW bude brát maximálně 10 milionů eur

6. 2. 2017
Autor: čtk

Německý automobilový koncern Volkswagen hodlá omezit roční plat svého generálního ředitele na maximálně deset milionů eur (zhruba 270 milionů Kč). Agentuře Reuters to dnes řekl zdroj obeznámený se situací. Dodal, že dozorčí rada podniku by o nových pravidlech pro odměňování vedoucích pracovníků měla jednat na svém únorovém zasedání. Volkswagen se kvůli vysokým odměnám vedení v době emisního skandálu stal terčem ostré kritiky ze strany veřejnosti i politiků.

Někdejší generální ředitel Volkswagenu Martin Winterkorn býval nejlépe placeným firemním šéfem v Německu. Za rok 2014 například obdržel téměř 16 milionů eur (zhruba 430 milionů Kč). Na podzim následujícího roku Winterkorn v důsledku emisní aféry odstoupil z funkce. I tak ale od Volkswagenu za rok 2015 obdržel 7,3 milionu eur (téměř 200 milionů Kč).

Volkswagen předloni v září přiznal, že po celém světě do zhruba 11 milionů naftových aut instaloval software, který umožňuje manipulovat s testy emisí. Aféra se týká i zhruba 1,2 milionu vozidel Škoda Auto. Skandál vedl k prudkému poklesu ceny akcií Volkswagenu a náklady spojené s jeho urovnáním těžce zasáhly hospodářské výsledky podniku.

EBF24


O emisní aféře Volkswagenu čtěte více:

Aféra s diesely bude Volkswagen v Kanadě stát 73 miliard

Další dohoda VW v USA. Za emise údajně zaplatí přes 5 miliard

Americká právní kancelář chce od Volkswagenu vymoci odškodné pro Evropany

Volkswagen v Jižní Koreji (Zdroj: ČTK)


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).