Menu Zavřít

UZAVŘENÁ SPOLEČNOST

22. 10. 2001
Autor: Euro.cz

Viceprezidentovi chybí více golfových hřišť

Golfový klub s největší koncentrací generálních manažerů, ředitelů významných firem a diplomatů není ani v Mariánských Lázních, ani na Karlštejně či v Šilheřovicích. Dokonce není ani členem České golfové federace. Je to Mezinárodní a diplomatický golfový klub (IDGS) a sídlí v nenápadném domě v Praze 2.
V žádném případě není mezi golfovými kluby nováčkem. Existuje sedmnáct let. „Dříve se v Praze scházelo asi pětadvacet ambasadorů, kteří chodili hrát golf do klubu v Líšnici, kde bylo jen šest nebo sedm jamek, říká viceprezident IDGS, Švéd Benke Aikell. Žije v České republice už deset let a jako správný Švéd miluje golf. „Ve Švédsku je půl milionu registrovaných členů golfových klubů a máme asi pět stovek osmnáctijamkových hřišť. Pravda je, že jsme s golfem začali o několik let dříve. Myslím, že za čas bude také v Čechách daleko více hřišť. To je jediné, co mi tady chybí, tvrdí Aikell, jehož bag má čestné místo v kanceláři. Podotýká, že nešlo jen o formální společnost, ale o skupinu politiků a diplomatů, kterým bylo vlastní trávit volný čas aktivně, a protože byli v zahraničí zvyklí hrát golf, tak ani v Čechách nenašli vhodnější příležitost, při níž by se potkávali.
Dlouhou dobu byl klub jen společností menšího počtu lidí, teprve na přelomu let 1993 a 1994 se začal rozrůstat. Dnes má 250 členů. „Našimi členy jsou v současné době také ambasadoři ze Švédska, Anglie, USA, Jižní Koreje, Mexika, Španělska a Švýcarska, vypočítává některé členy viceprezident IDGS. „Z ředitelů a manažerů firem, kteří jsou členy, mohu jmenovat představitele hotelu Mariott, České rafinérské, Ticket–Pro, Coca–Coly a další, dodává Aikell.
„Členem se může stát kdokoliv se zelenou kartou nebo hendikepem, říká Aikell. Domnívá se, že klub se bude i nadále rozrůstat. „Myslím si, že více než 350 členů nejsme schopni přijmout. Při větším počtu lidí by bylo těžké organizovat turnaje a klub by ztratil nádech uzavřené společnosti, jaký má nyní.
„Naším cílem není pořádat bombastické turnaje na nejlepších hřištích v Česku a v zahraničí. Jde nám spíše o to, aby se členové setkali a zahráli si. Proto si nepronajímáme hřiště na celý den, ale jen si rezervujeme několik hodin na hru. Po ní vyhlásíme výsledky, rozdáme ceny a při lehkém občerstvení se pobavíme, vysvětluje Aikell. Hráči si na každém turnaji zaplatí hrací poplatek (green fee) a klub zajišťuje ceny i občerstvení. „Nemusíme tak shánět horentní sumy na každý turnaj, a proto jich můžeme pořádat tolik, dodává další člen vedení klubu, Jiří Kaleta.
Klub nemá vlastní golfové hřiště, což je také jeden z důvodů, proč není členem golfové federace. Pokud by jím byl, jeho členové by automaticky měli slevy z hracích poplatků na všech hřištích v České republice. „Dlouhou dobu se snažíme přijít na způsob, jak bychom se mohli stát členy federace. Jednou z možností by bylo vstoupit do kontaktu s některým z klubů a dohodnout se s ním na společném užívání hřiště, konstatuje Aikell. Nevylučuje ani možnost, že by se IDGS v budoucnu podílel na výstavbě osmnáctijamkového hřiště v okolí Prahy. „Jsem přesvědčen, že taková hřiště vzniknou a bylo by možné domluvit se na spolupráci při výstavbě některého z nich. Zároveň je pravda, že většina našich členů je ještě členy jiných klubů, a tím také federace, říká Aikell. IDGS vydává pro své členy jednou za tři měsíce golfový časopis v angličtině Club Magazine.

KL24

SE ČTYŘMI KRUHY
Šestadevadesát golfistů přijelo na sedmý ročník turnaje Audi Quattro Cup, který se hrál 15. července na Karlštejně. Kromě lákavé ceny za první místo, možnosti reprezentovat ČR v mezinárodním finále v Irsku, přitáhla hráče také česká premiéra nového člena stáje Audi, a sice Audi allroad Quattro.
Dvojice Petr Voráček–Zdeněk Mudra získala plný počet 50 stablefordových bodů. „Jsem spokojen a už se hrozně těším do Irska, protože jsem tam ještě nehrál, řekl vítěz Voráček. „Přijeli všichni přihlášení hráči. Domníváme se, že sportovní úroveň Audi Quattro Cupu je každým rokem vyšší a stává se prestiží na tomto turnaji hrát, řekl šéf marketingu Audi Tomáš Velek.

  • Našli jste v článku chybu?