Menu Zavřít

V AUSTRÁLII NARAZIL

16. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Royal Dutch Shell

CANBERRA (NYT) – Australská vláda podlehla politickým tlakům a zakázala britsko–nizozemské ropné společnosti Royal Dutch Shell převzít „nepřátelským způsobem kontrolu nad firmou Woodside Petroleum, napsal americký list The New York Times. Tato firma je největším producentem ropy a zemního plynu v Austrálii a Royal Dutch Shell v ní už drží 34 procent akcií. Hodnota transakce, kterou kabinet zarazil, činí 5,1 miliardy dolarů.

„Usoudil jsem, že návrh Shellu je v rozporu s národními zájmy Austrálie, zdůvodnil vládní rozhodnutí ministr Peter Costello, spravující státní majetek. Dodal, že vláda

je ochotna zvážit novou nabídku Shellu. Ten by převzetím Woodside Petroleum získal kontrolu nad ložisky v severozápadní Austrálii, která patří k největším na kontinentu.

Vláda je podle zmíněného amerického zdroje pod silným tlakem, aby omezovala prodej majetkových podílů v australských firmách. Mnoho Australanů se obává, že jejich

země se stává kořistí nadnárodních společností, které se nestarají o ochranu domácích dělníků, ani řádně nepečují o získaný majetek. Tento názor zastávají hlavně farmáři a malopodnikatelé.

KL24

Společnost Shell sdělila, že ji rozhodnutí Canberry velice zklamalo. „Plánovaná investice není v rozporu s australskými národními zájmy, uvedla v prohlášení. Australský Golden Council, sdružující hlavní producenty surovin, vládní rozhodnutí charakterizoval jako ránu pro ta odvětví, která se spoléhají na příliv zahraničního kapitálu.

  • Našli jste v článku chybu?