Menu Zavřít

V Butovicích roste nové centrum

13. 12. 2004
Autor: Euro.cz

Okolí stanice metra Nové Butovice ožívá. Vzniká zde komplex Avenir Business Park, nákupní centrum Optima a rozsáhlý areál Nové Butovice Center. Při zahájení provozu první budovy butovického Avenir Business Park (AVB) vládla mezi zástupci dobrá nálada.

Avenir Bussiness Park vznikl na místě někdejšího skladovacího areálu národního podniku Pramen. foto: archiv

KL24

Okolí stanice metra Nové Butovice ožívá. Vzniká zde komplex Avenir Business Park, nákupní centrum Optima a rozsáhlý areál Nové Butovice Center. Při zahájení provozu první budovy butovického Avenir Business Park (AVB) vládla mezi zástupci dobrá nálada. „Pro velký zájem jsme u dalších dvou budov přidali jedno podlaží,“ vysvětloval jednatel společnosti Immorent Tomáš Velemínský. Kompletní AVB budou tvořit tři budovy, což představuje celkem přes 22 tisíce metrů čtverečních kancelářské plochy. Součástí má být také 525 parkovacích míst. Komplex má obsahovat hodně zeleně - kolem 10 tisíc metrů čtverečních, což jsou dvě třetiny pozemku AVB. První budova je v provozu od počátku prosince, celý komplex má být hotov na počátku roku 2006. Investiční náklady přesáhnou jednu miliardu korun. Projekt je dílem společnosti Immorent. „Hodláme postupovat podle klasického modelu developementu. ABP bychom tedy rádi dostavěli, obsadili kvalitními nájemci a prodali,“ osvětluje její záměry v Butovicích Tomáš Velemínský. První budova ABP je podle Velemínského obsazena nájemci již z 83 procent (k největším patří softwarová firma SAP). To nakonec vedlo developera k přepracování projektu s cílem zvětšit podlahovou plochu. ATRAKTIVNÍ PERIFÉRIE O kancelářské prostory nejvyšší kvality je stále zájem. Přitom ABP není v této lokalitě - tj. blízkého okolí stanice metra Nové Butovice - ani zdaleka jediným podobným projektem. V těsném sousedství se staví velké nákupní centrum Optima, které vedle supermarketu Hypernova a rozměrné obchodní galerie budou tvořit i kancelářské prostory. N avíc přímo vedle zmíněné stanice metra postupně vyrůstá rozsáhlý komplex Nové Butovice Center, který tvoří tři samostatné projekty. Jejich dominantou bude Office Park - z něj jsou zatím dokončeny dvě budovy, nabízející celkem 18 tisíc metrů čtverečních kanceláří. Také tady není o nájemce nouze: je mezi nimi například konzultantská společnost Accenture, která sama obsadila polovinu nabízené plochy. Kromě toho, že pro Office park se staví další dvě budovy, se v rámci centra počítá ještě se dvěma samostatnými objekty - Office Plaza a Metronom. Oproti centru Prahy nabízejí Butovice nižší nájemné - konkrétně v ABP činí 13 až 13,50 eur za metr plochy oproti 18 až 20 eurům ve středu města. Lokalita nabízí i další výhody: blízkost ruzyňského letiště, snadné napojení na dálnici D5 a městský okruh, stanice metra, dostatek parkovacích ploch i zeleně. ZÁJEM O KVALITNÍ KANCELÁŘE NEKLESÁ**

V tomto a příštím roce bude v české metropoli dokončena řada dalších velkých administrativně-obchodních center - například Luxembourg Plaza v Praze 3, Budějovická alej, City Tower a City Court v Praze 4. Odborníci na tento segment trhu už nějakou dobu mluví o narůstajícím převisu nabídky nad poptávkou a dokonce o poklesu cen nájemného. Řeč je také o stoupající míře neobsazenosti, poklesu výnosů a prodlužující se době návratnosti. Statistiky to sice potvrzují, ale sám trh na tyto poplašné signály zatím nijak zjevně nereaguje. Vysvětlení je jednoduché. Uvedená čísla týkající se administrativních budov se sice zhoršují, ale stále jsou výrazně lepší než v Evropské unii. Míra neobsazenosti má sice vystoupat na 13 až 15 procent, týká se to ale zejména kanceláří nízké kvality (bez klimatizace, podlahových rozvodů, parkovacích míst atd.). Nájemci hledají kvalitnější prostory, takže zájem o prvotřídní kanceláře je stále silný a jejich nájemné klesá jen nepatrně. Míra návratnosti činí osm procent ročně a spíše klesá, leč v EU je zhruba poloviční.

  • Našli jste v článku chybu?