Menu Zavřít

V centru Ostravy vyroste chytrá administrativní budova za půldruhé miliardy. Postaví ji česká developerská společnost Contera

25. 5. 2021
Autor: Contera
  • V samém srdci Ostravy vyroste do roku 2023 nová kancelářská budova s hrubou podlažní plochou přesahující 26 tisíc metrů čtverečních

  • Budova ponese jméno Organica, bude mít tvar čtyřcípé hvězdy a bude držitelem certifikátu kvality a udržitelnosti BREEM Excellent

  • Rozpočet výstavby, kterou zajistí tuzemská developerská firma Contera, se pohybuje v rozmezí 1,3 až 1,5 miliardy korun

  • Jedním z jejích hlavních nájemníků bude nadnárodní IT společnost TietoEVRY


Kdysi dávno tu býval černouhelný hlubinný důl a koksovna. Teď ale v ostravském areálu Karolina, jemuž dal na počest své manželky jméno jeho slavný majitel Salomon Mayer Rothschild, naleznou namísto havířů uplatnění spíše ajťáci. Vznikne zde totiž moderní kancelářská budova Organica, jejímž hlavním nájemcem bude společnost TietoEVRY, nadnárodní poskytovatel IT služeb a zároveň jeden z největších zaměstnavatelů v celém Moravskoslezském kraji.

„Organica se stane součástí nového administrativně-obchodního centra Ostravy, kde již stojí obchodní centrum Fórum Nová Karolina, administrativní budova Nová Karolina Park nebo budovy Trojhalí,“ uvedl Dušan Kastl, výkonný ředitel firmy Contera. Právě tato developerská společnost se sídlem v Říčanech bude mít projekt, jehož rozpočet se pohybuje mezi 1,3 až 1,5 miliardy korun a který má být dokončen už v průběhu příštích dvou let, na starosti.

Organica bude mít tvar čtyřcípé hvězdy se zaoblenými rohy a bude disponovat vnitřním atriem, na které má mít přístup i veřejnosti. V jejích útrobách vznikne celkem šest nadzemních a dvě podzemní podlaží o hrubé podlažní ploše 26300 metrů čtverečních, které mají být z naprosté většiny využity právě k vytvoření nových kancelářských prostor. Horní podlaží bude disponovat otevřenou terasou, kde se má dle návrhů pracovníků ze studia Schindler Seko Architekti nacházet relaxační zóna se spoustou zeleně.

Budova prošpikovaná moderními technologiemi

Jejím hlavním charakteristickým atributem nicméně bude to, co není na první pohled tak úplně patrné – bude totiž překypovat moderními technologiemi, které usnadní život všem, kdo se v ní budou nacházet, a které zároveň zajistí, že bude ohleduplná k životnímu prostředí.

Budova Organica bude mít tvar čtyřcípé hvězdy. Foto: Contera Budova Organica bude mít tvar čtyřcípé hvězdy. Foto: Contera

To v praxi znamená, že například návštěvníkům, kteří do Organicy zavítají autem, pomůže s nalezením volného místa instalovaný systém chytrého parkování. Ti z nich, kteří sázejí na elektromobily, zde navíc budou mít k dispozici i dobíjecí stanice. Jako jistá forma „nabíječky“ budou fungovat rovněž lavičky uvnitř budovy. Avšak pochopitelně s tím rozdílem, že budou určeny nikoliv pro auta, nýbrž telefony a notebooky.

Také klimatizace objektu stojí za zmínku. Bude totiž navržena tak, aby dokázala reagovat na množství lidí pohybující se v daném prostoru. Jinými slovy, speciální čísla rozmístěná po budově zajistí, že do těch míst, kde se aktuálně nikdo nenachází, bude proudit méně vzduchu než tam, kde je naopak plno.

Podzemní silnice, solární klimatizace i potrubí na sběr odpadu. V Singapuru roste zelené město budoucnosti
Přečtěte si také:

Podzemní silnice, solární klimatizace i potrubí na sběr odpadu. V Singapuru roste zelené město budoucnosti

Že budova skutečně splňuje řadu nejmodernějších požadavků na technickou vybavenost a zároveň klade důraz na udržitelnost, má doložit mimo jiné prestižní certifikát BREEM Excellent. Ten vznikl před časem ve Velké Británii a podle webu Archspace.cz platí za jednu z nejčastěji užívaných metod hodnocením kvality a šetrnosti budov.

Z poloviny „vyprodáno“

Organica má být víceúčelovou budovou, ve které se budou nacházet třeba i maloobchodní prodejny, restaurace či kavárna. Nejvíce jejího vnitřního prostoru ale připadne právě na zmíněné kanceláře. A ty jsou zásluhou původní finské společnosti TietoEVRY již z více než poloviny pronajaty, třebaže k položení základního kamene ještě vůbec nedošlo.

MMF24

Uprostřed objektu vznikne atrium, které bude přístupné i veřejnosti. Foto: Contera Uprostřed objektu vznikne atrium přístupné i pro veřejnost. Foto: Contera

Severská IT firma, která má pobočky po celém světě, si pro sebe „zamluvila“ bezmála celá čtyři patra, ve kterých její pracovníci naleznou vše, co k výkonu své profese potřebují – včetně zóny klidu, místa pro setkávání s kolegy i prostory určené týmové, či naopak individuální práci. Kdo se stane nájemcem dalších využitelných ploch, je teprve předmětem jednání.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).