Menu Zavřít

V Česku od srpna

17. 6. 2005
Autor: Euro.cz

Lenovo/IBM

WT100

PRAHA (oh) - Čínská společnost Lenovo, která na začátku minulého měsíce dokončila akvizici divize osobních počítačů IBM, otevře 1. srpna svou českou pobočku. Vznik pobočkové sítě společnosti Lenovo byl rozložen do dvou vln. První fáze proběhla 1. května a v Evropě zahrnovala Velkou Británii, Francii, Německo, Itálii a Španělsko, druhá vlna otevírání lokálních zastoupení má následovat 90 dní poté. Šéfem české pobočky Lenova se má údajně stát Petr Toman, dosavadní ředitel divize osobních počítačů IBM Česká republika. „Do nové společnosti Lenovo přejdou všichni zaměstnanci pracující v české divizi osobních počítačů IBM a zaměstnanci, jejichž pracovní náplň byla do této oblasti zaměřena,“ říká Toman.
Organizační model české pobočky Lenova bude vycházet ze struktury doposud fungující v IBM, která staví na nepřímém obchodním modelu. Na český trh bude dodávat všechny produkty jako v minulosti, to znamená notebooky ThinkPad, stolní počítače ThinkCentre, monitory i LCD displeje ThinkVision a příslušenství, především dataprojektory, paměťové jednotky, myši a klávesnice.
Součástí akvizice divize osobních počítačů IBM byla i dohoda o využívání značky IBM na současné produktové řadě Lenova na následujících pět let. „Osmnáct měsíců se bude na výrobcích objevovat čistě značka IBM, dalších 20 měsíců bude logo půlené mezi IBM a Lenovo, zbylých 22 měsíců budou produkty označovány slovy Lenovo-powered by IBM,“ vysvětluje Jakub Grosman, marketingový manažer české divize osobních počítačů IBM. Smlouva mezi společnostmi také obsahuje klauzuli, podle níž bude IBM nejméně následujících pět let prodávat produkty Lenova, jako by divize osobních počítačů byla součástí firmy. Zároveň bude odebírat od Lenova výrobky pro interní potřeby.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).