Menu Zavřít

V Číně se mění přístup k manželství a rekordně stoupá rozvodovost. Těží z toho podnikatelé, kteří „umí mazat vzpomínky“ na společný život

Dnes
Doba čtení: 3 minuty
Autor: Depositphotos
  • Čím dál méně Číňanů vstupuje do manželského svazku, naopak rozvodovost strmě stoupá
  • Podle odborníků je důvodem kulturní a společenská změna, kdy svatba pro mnoho mladých lidí ztrácí význam a konec manželství už neznamená životní prohru a není chápán jen negativně
  • I ve zpomalující ekonomice tak vzniká prostor pro nový byznys spojený právě s rozvody. Těžit by z nich mohli například fotografové nebo ti, kdo pomohou bývalým manželům smazat vzpomínky na jejich společný život

Jednou z věcí, kterou se Číňané, respektive tamní kultura, proslavili po celém světě, jsou velice okázalé, a především finančně velmi nákladné svatby. V posledních letech ale počet sňatků v celé zemi výrazně klesá. Zatímco ještě v roce 2013 si podle Čínského národního statistického úřadu řeklo své „ano“ třináct milionů párů, předloni jich bylo o šest milionů méně. V roce 2023 sice přišel mírný nárůst, celkový trend se ale podle všeho nemění, tedy alespoň dle serveru CNN, který se odvolává na čínské autority.

Podle jejich údajů jsou naopak na vzestupu rozvody. Rekordní byl jejich počet v roce 2019, kdy podle oficiálních dat dosáhl na hranici 4,7 milionu. To znamená, že se rozvedlo zhruba čtyřikrát více párů než před 20 lety. Země tak spěje k demografické krizi spojené se zpomalující ekonomikou a stárnoucí populací, kterou částečně zapříčinila i desítky let trvající politika jednoho dítěte.

Manželství už není jedinou možností

Přestože čínská společnost ještě nedávno stavěla na první místo jednotu a stabilitu rodiny a rozvod chápala velmi negativně, s mladou generací se toto stigma vytrácí. Spousta lidí se rozhodne do manželství vůbec nevstoupit, a pokud se přece jen ožení nebo vdají, je pro ně přirozené, že svazek nemusí vydržet navždy. Kulturní posun tak vytváří nový prostor pro rozvodový byznys, a to třeba právě pro fotografy, kteří místo prvního polibku nebo krájení svatebního dortu zaznamenávají podepsání rozvodových papírů i různé formy loučení bývalých manželů. Stačí se podívat na čínskou sociální síť Xiaohongshu, kde je takových fotografií spousta.

Outstream Placeholder

„Dvacet devět let, šťastně rozvedený,“ napsal například jeden z uživatelů k fotografii, která zachycuje jeho oddací list společně s rozsudkem o rozvodu. Někteří Číňané si pořizují snímky sami, jiní využívají služeb specializovaných agentur, které jim vytvoří památku na tuto životní událost.

Podle Pcheng Siou-ťien, výzkumné pracovnice na Victoria University v Austrálii, je vidět, že změna poměrů odráží přístup mladé generace, jež před manželstvím za každou cenu upřednostňuje osobní svobodu a kariérní posun. „Myšlenka zůstat v nešťastném svazku kvůli okolí nebo z povinnosti už přestává dávat smysl,“ komentovala současnou situaci v Číně, kterou z jejího pohledu ovlivňují hlavně ekonomické a sociální faktory. Konkrétně jmenovala práci pod tlakem, konkurenční trh práce nebo vysoké životní náklady.

Podobný názor sdílí i svatební fotografka Tchan Meng-meng, podle níž není nic špatného na tom, že láska nevydrží až do smrti. „Za rozvod se dnes už lidé přestávají stydět,“ řekla. A zároveň dodala, že stále jde o dvě osoby, které mají city a chtějí si svůj vztah nějakým způsobem připomenout. Jeden z rozvádějících se párů si ji například najal na focení v restauraci, kde se odehrávalo jejich první rande.

Továrna na rozvody

Fotografové určitě nejsou jediní, kdo se snaží využít nárůst rozvodů pro své podnikání. Existují i specializované firmy, pro které jsou rozvody hlavním byznysem. Jedna z nich sídlí zhruba 100 kilometrů od Pekingu a provozuje ji Liou Wej, jenž se svým týmem zbavuje klienty veškerých důkazů o manželství. Zakrývá například tváře na starých fotografiích a skartuje jednotlivé dokumenty, aby zachoval jejich soukromí. Někteří zákazníci si ale přesto chtějí celý proces natočit, aby se s rozvodem lépe vyrovnali.

WT100

Na Rusko míří „demografická katastrofa“, uvádí studie. Tamní populace by se do konce tohoto století mohla snížit až o polovinu
Přečtěte si také:

Na Rusko míří „demografická katastrofa“, uvádí studie. Tamní populace by se do konce tohoto století mohla snížit až o polovinu

„Rozvod nemusí být nutně špatná věc, může přinášet i pozitivní změnu, a tak není potřeba tohoto rozhodnutí litovat,“ uvedl Liou v komentáři pro web americké televize. Jeho služby, které stojí mezi osmi až osmadvaceti dolary (asi 130 až 630 korunami), jsou v poslední době velmi žádané, takže jeho podnikání jen vzkvétá. Od založení firmy v roce 2021 už zničil svatební fotografie pro přibližně půl třetího tisíce párů.

A jak tvrdí Gary Ng, ekonom francouzské investiční banky Natixis, stoupající rozvodovost bude pravděpodobně podobnému byznysu nahrávat i do budoucna. „Ačkoliv je těžké předvídat velikost trhu a prostor pro růst, v Číně bude nejspíš zájem o tyto služby nadále růst,“ uzavřel Ng.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).