Menu Zavřít

V ČR se vyskytly další dvě "šílené krávy"

7. 10. 2002
Autor: Euro.cz

Netušíme, jak se mohly nakazit, tvrdí chovatelé nakažených krav Zjištění dalšího výskytu v tuzemsku by podle předsedy Zemědělského svazu Miroslava Jirovského nemělo mít dopad na odbyt hovězího masa. V České republice se objevil po 13 měsících od posledního výskytu třetí a týden poté i čtvrtý případ tzv.

Netušíme, jak se mohly nakazit, tvrdí chovatelé nakažených krav

Zjištění dalšího výskytu v tuzemsku by podle předsedy Zemědělského svazu Miroslava Jirovského nemělo mít dopad na odbyt hovězího masa.

V České republice se objevil po 13 měsících od posledního výskytu třetí a týden poté i čtvrtý případ tzv. nemoci šílených krav (BSE). Nemoc veterináři prokázali zatím dvěma testy u dobytčete z družstva Deblín v okrese Brno-venkov. Zjištění dalšího výskytu v tuzemsku by podle předsedy Zemědělského svazu Miroslava Jirovského nemělo mít dopad na odbyt hovězího masa. Také sedmiletá kráva z chovu Zemědělské obchodní společnosti Šestajovice v okrese Praha-východ byla poražena 2. října a vyšetřena metodou Western Blot na BSE s pozitivním výsledkem.

Nemocný kus silně ovlivní činnost družstva

Deblín Státní veterinární ústav v Jihlavě zatím nemoc v prvním případě potvrdil dvěma pozitivními testy a tzv. imunohistochemickou metodou. „Jde o krávu narozenou 26. dubna 1997 a poraženou letos 25. září,“ upřesnil mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben. Již dvě hodiny po zjištění nákazy byla v deblínském družstvu zavedena předběžná opatření, především bylo zastaveno přemísťování skotu. Do objektu navíc nesmí nikdo cizí. Předseda družstva Antonín Juříček byl situací značně rozrušen. Novinářům řekl, že deblínské družstvo je malé a jeho činnost ovlivní ztráta každého kusu dobytka. Zatím nepotvrzená nákaza se projevila i tím, že deblínští museli řešit problém s mlékem. Olešnická mlékárna, která je odebírá, totiž neměla jistotu, zda může mléko i nadále zpracovávat. Juříček podotkl, že nakonec si mléko odvezli. Dva ze čtyř potomků nakažené krávy byli již dříve poraženi, ale jejich test na BSE byl negativní. Porážka a vyšetření čeká na základě mimořádných opatření další dva potomky nemocné krávy, stejně jako dobytčata o půl roku starší a o půl roku mladší. „Těch připadá v úvahu 11, ale zatím není jisté, zda bude nutné porazit všechny,“ řekl Duben. Zemědělské družstvo v Deblíně má 30 zaměstnanců. Zabývá se řadou zemědělských činností. Pěstuje obilí, objemová krmiva pro dobytek, má tzv. uzavřené obraty stád. Družstvo má 103 dojnice a 80 prasnic, z nichž odchovává mladý dobytek. Produkuje hovězí a vepřové maso a chová také drůbež, na jaře nosnice na drobný prodej a na vánoční trh pak krůty.

BSE v Šestajovicích je téměř stoprocentní

V případě druhé nakažené krávy je třeba nález ještě nutno potvrdit konfirmační metodou. Test veterináři založili okamžitě a jeho výsledek bude zřejmě v pondělí 7. října. Podle ředitele Státní veterinární správy Josefa Holejšovského je ale pravděpodobnost, že třetí výsledek v pondělí 7. září potvrdí čtvrtý výskyt nemoci šílených krav v ČR, téměř stoprocentní. Test se dělá pouze pro ujištění, že výsledek je skutečně pozitivní, dodal ředitel. Riziková skupina, která připadá v Šestajovicích k utracení a vyšetření, čítá podle Dubna celkem 25 dobytčat. Jde o tři potomky nakažené krávy a 22 vrstevnic. Zemědělskou obchodní společnost Šestajovice nyní čeká obvyklý postup jako u druhého a třetího případu zjištěného v republice. Do doby, než bude znám definitivní výsledek, mají veterináři chov pod kontrolou. „Je tam zákaz přesunu čehokoli kamkoli,“ uvedl Duben. V případě, že test výskyt BSE potvrdí, bude utracena a následně vyšetřena riziková skupina 25 dobytčat. Duben zdůraznil, že povinnost vyšetřovat kusy starší 30 měsíců, popřípadě i kusy, u nichž z různých důvodů nelze stanovit věk, dává spotřebitelům jistotu, že na pulty řeznictví se žádné závadné maso nemůže dostat. Pracovníci Zemědělské obchodní společnosti Šestajovice podle zootechnika Martina Gažíka netuší, jak se mohla nakazit kráva, u níž test na tzv. nemoc šílených krav skončil pozitivním výsledkem. „Nejsme si ničeho vědomi, čím by se tato kráva nakazila,“ řekl Gažík novinářům.

EBF24

Vývoz hovězího z ČR je již omezen

V České republice se dosud objevily dva případy BSE. První nakažený kus veterináři zjistili loni v červnu v Dušejově na Jihlavsku, druhý případ následoval v srpnu ve Světnově na Žďársku. V Dušejově bylo zlikvidováno 134 krav, na statku ve Světnově čtyři kusy skotu. Po loňském červnovém případu nařídila Státní veterinární správa testování všech kusů poraženého skotu staršího 30 měsíců. Od 1. ledna 2001 státní veterinární ústavy v Praze, Jihlavě a Olomouci vyšetřily na BSE 245 tisíc kusů skotu. Spotřebitelé přitom loni reagovali snížením spotřeby hovězího již na aféru kolem BSE v západní Evropě a poté i na zjištění nákazy v tuzemsku. Propad poptávky a pokles cen pomáhal řešit dotovaným vývozem hovězího Státní zemědělský intervenční fond. V platnost vstoupilo také omezení vývozu českého hovězího a výrobků, které ho obsahují, do některých zemí. První byly 8. června 2001 Polsko a Litva, které byly následovány Slovenskem, Rakouskem, Bulharskem, Lotyšskem, Maďarskem, Ruskem a Slovinskem. Do zemí EU čeští zemědělci mohli vyvážet maso zvířat starších 30 měsíců jen s testy na BSE a skot mladší 30 měsíců bez omezení. V září 2001 se k zákazu dovozu masa z ČR připojily Thajsko a Čína.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).