Menu Zavřít

V DOMÁCNOSTECH LEŽÍ MILIARDY

3. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Po fondech může kapitálový trh rozhýbat další fenomén

Nedávná koupě přední tuzemské firmy Atlantik Portfolio Management osmou světovou bankou ABN AMRO a vznik nového subjektu ABN Portfolio Management specializujícího se na správu aktiv (EURO 42/1999) způsobila rozruch na poklidném českém kapitálovém trhu.

Je otázkou, jaké u nás vůbec možnosti portfolio managementu neboli správy uložených peněz jsou. Potenciál pro tento druh podnikání, který je v České republice zatím spíše popelkou, je podle mnohých odborníků obrovský. To dokládá nakonec i zmíněná koupě domácího subjektu renomovanou nizozemskou bankou ABN AMRO, jejíž čelní představitelé se nechali slyšet, že jestliže měl český trh správy aktiv koncem loňského roku celkový objem šest miliard eur, do konce roku 2004 se jeho objem ztrojnásob í, a to především v souvislosti se spravováním majetku penzijních fondů.

Fondy hrají prim. „Jen na termínovaných účtech domácností leží nyní 552 miliard korun. Pouhým srovnáním s majetkem fondů - v otevřených podílových fondech se skrývá asi 23 miliard korun a v hlavních investičních fondech připravených k otevření je to přes 55 miliard - je jasné, jaké jsou tady možnosti, říká analytik Petr Posker z ABN AMRO Portfolio Management.

Ve správě aktiv v ČR dominují právě fondy. Na prvních místech jsou investiční společnosti velkých českých bank. Mezi nimi vede Spořitelní investiční společnost, spravující největší otevřený podílový fond Sporoinvest za šestnáct miliard korun. Mezi nebankovními správci vede v objemu spravovaných aktiv fond Pioneer s 2,6 miliardy korun v balancovaném fondu Pioneer Trust.

Správa fondů se od klasického portfolio managementu liší. „Rozdíl je především v tom, že my spravujeme aktiva institucím, se kterými nejsme a nikdy jsme nebyli majetkově či personálně propojeni. Činíme tak vždy na základě poměrně tvrdých smluv. Naši lidé také nikdy nebyli členy orgánů podniků, které jsme kupovali do portfolia, vysvětluje Posker.

Na poměrně čilý byznys si nemohou stěžovat společnosti, které spravují peníze měst a obcí. Naopak na štíru je to s penězi podniků, které jimi příliš neoplývají. Přesné informace o rozmístění spravovaných aktiv však nejsou k dispozici .

Doma se neuživí. Většímu rozmachu odvětví brání jeden zásadní problém, a to je nezajímavý český trh. „Dosud nejvíce rostly otevřené podílové fondy investující do peněžního trhu, případně dluhopisů. Správa jakéhokoli českého akciového fondu nebo indi viduálního portfolia zaměřeného na akcie naráží na nemožnost zajímavého rozmístění investic. Na českém trhu je totiž v současnosti jen asi devět akciových titulů, do kterých lze rozumně vkládat prostředky. Zbývá jen zahraničí, domnívá se analytik P osker.

Ředitel brokerské firmy Finnex Group Jiří Langer si myslí, že většímu rozkvětu stojí v cestě i nedostatečná legislativa. Zákon o cenných papírech totiž vůbec pojem portfolio management nezná, což přináší potíže třeba s vedením klient ských účtů. Podle Poskera je nutné rozlišovat. V České republice jsou co do správy aktiv výrazné rozdíly mezi jednotlivými odvětvími. Zatímco zákon o investičních společnostech a fondech spolu s otevřenou politikou Unie investičních s polečností a fondů přispěly k výraznému zlepšení situace ve správě fondů, správa aktiv ostatních subjektů, zejména individuálních portfolií fyzických osob, je podle jeho slov často na velmi nízké úrovni. Jde zejména o špatnou komunikaci s klientem, chybějící formální investiční politiku jako základ pro rozmístění aktiv a nedostatečnou diverzifikaci. Problémem je i to, že chybí odpovídající standardy pro oznamování výsledků při spravování aktiv jednotlivým klientům.

Petr Posker si však nemyslí, že tyto nedostatky vyřeší jen dokonalejší legislativa. „Jde o to, že tady chybí buďto profesní organizace, která by tyto záležitosti mezi svými členy prosadila, anebo ještě lépe rozšíření členství českých portfolio mana žerů v profesních organizacích podobného zaměření v Británii nebo USA, říká. Sám, anebo s pomocí. Při správě aktiv se uplatňují v zásadě dva základní způsoby. Buď si sám klient určí, kam chce své prostředky investovat, nebo svěří balík peněz příslušné firmě a svoje investice nechá plně v její režii.

ebf - tip - debata

Dcera společnosti Patria Finance - Patria Asset Management, patřící na poli správy aktiv k největším u nás a obhospodařující přes sedm miliard korun, nabízí klientům několik typů správy. Například příjmové portfolio je investováno do úročených cenných papírů, kde je tudíž nízká míra rizika. Naopak akciové portfolio skýtá vysoké výnosy, ale za cenu vysokého rizika.

Minimální vklad je například u příjmového portfolia firmy Patria jeden milion korun, pevná odměna za správu činí 0,5 procenta ročně z tržní hodnoty spravovaného portfolia a výnosová odměna pět procent z celkového výnosu portfolia.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).