Menu Zavřít

V hlavní roli software

19. 1. 2005
Autor: Euro.cz

Nový šéf vývojářů Microsoftu provázel Američany po Praze

Mohl být úvěrářem v bance nebo majitelem cestovní agentury, zlákal ho ale obor informačních technologií a většinu své dosavadní profesní kariéry věnoval softwaru. Martin Kaftan (35), nový šéf divize vývoje české pobočky Microsoftu, nelituje. Nadšení a zápal do IT z něj doslova sálá.

Ztracená generace.

Převrat v roce 1989 zastihl Martina Kaftana ve druhém ročníku studií mezinárodních vztahů na pražské Vysoké škole ekonomické. „Byla to poměrně zajímavá doba. Zcela se měnily reálie, nová skripta se psala za pochodu a internet pro zajištění informací v té době v Československu nebyl. Byli jsme jakousi ztracenou generací,“ vzpomíná. Studia na VŠE považuje za dobrý základ, ale pro manažerskou práci nedostačující. I proto se Kaftan rozhodl pro studium MBA na chicagské univerzitě De Paul. „Panuje tam zcela jiný styl výuky, hodiny jsou kreativní a společnou diskusí se lidé snaží dobrat jádra problému,“ říká.
Na pád železné opony a příliv západních turistů do Československa zareagoval Kaftan společně se svým spolužákem z VŠE založením cestovní agentury. „Byli jsme napojeni na několik pražských hotelů, které nám dojednávaly turisty na prohlídky po pražských památkách. Většinou to byli Američané, kteří zde měli předky, nebo se jen přijeli podívat na divoký východ,“ směje se.

Měsíčně jako za den.

Dlouhá série veselých příhod, jak své podnikání Kaftan označuje, skončila promocí na VŠE a nástupem na vojnu. Po návratu do Prahy nastoupil do Československé obchodní banky do oddělení analýzy úvěrů. Jeho působení v bance však mělo rychlý konec, odešel ještě ve zkušební lhůtě. „ČSOB byla v té době strnulou firmou. Navíc mi neseděl kolektiv starších lidí, kteří si i po deseti letech v jedné kanceláři vykali. To bylo pro nezávislého člověka z cestovky těžko stravitelné. Kromě toho mi začalo vadit, že bych měl za měsíc vydělávat tolik co předtím třeba za den,“ přiznává Kaftan. Pak už svůj profesní život nasměroval do IT. Nastoupil do české pobočky IBM a z pozice obchodníka obsluhoval několik velkých klientů. „Dodnes na tu dobu vzpomínám rád. Byla to zajímavá práce, navíc IBM v té době hodně investovala do lidí, takže jsem se dost naučil,“ říká. Po třech letech ho oslovila personální agentura s nabídkou Microsoftu na pozici manažera pro partnerské kanály, na kterou Kaftan kývl. „Nevím, co se stalo, ale z IBM začali v té době poměrně dost odcházet lidi, bylo to tam v rozkladu,“ vzpomíná. Do Microsoftu ho přijímal Jan Mühlfeit, tehdejší šéf české pobočky a nyní viceprezident největší softwarové firmy světa, přímým nadřízeným mu byl obchodní ředitel Jiří Devát, současný ředitel Microsoftu ČR a SR.

CIF24

Rusko nevyšlo.

O partnerské kanály, tedy o jedince a firmy, které na softwaru Microsoftu vyvíjejí své produkty, se Kaftan staral tři roky. „Jsme technologickou základnou pro řadu subjektů, například dodavatele podnikovým systémů. Musíme být pro jejich vývojáře zajímavým partnerem,“ vysvětluje. Po vnitřní reorganizaci Microsoftu začal vést skupinu, která má na starosti předprodejní aktivity u velkých zákazníků. „Zákazníci stále více volají po zlepšení ekonomiky nasazení různých produktů a systémů. Proto se zjišťuje, zda jsou technologie v prostředí dané firmy použitelné,“ dodává.
Když na začátku loňského roku odešel z Microsoftu dosavadní šéf vývojářské divize Michal Černík, měl Kaftan možnost převzít po něm pozici. Nevyužil ji. Prozatím. „Měl jsem v té době rozjednány některé pracovní příležitosti v rámci korporace, především nabídka na prodej kancelářského a portálového softwaru pro region bývalého Sovětského svazu byla zajímavá. Vyjednávání se však táhlo dlouhou dobu, tak jsem se rozhodl zůstat v Česku u vývojářů,“ říká Kaftan.

Pohlcen golfem.

Z pozice šéfa divize vývoje má na starosti monitorování softwarových trendů na českém a slovenském trhu, zároveň pracuje s lokálními partnery, aby vývojáři aplikací postavených na produktech Microsoftu byli včas připraveni na uvedení nových programů. „Úkolem naší divize bude kromě jiného i rozšíření betaverzí nového operačního systému Windows Longhorn mezi partnerské firmy tak, aby zákazník, který si koupí nové Windows, měl už v té době k dispozici dostatek programů a aplikací, jež bude moci na tomto systému provozovat,“ vysvětluje Kaftan. Jeho bývalý nadřízený z Microsoftu a předchozí šéf portálu Atlas, Jaroslav Bengl, Kaftana hodnotí jako kreativního člověka, který ostatní obohacuje. „Jeho velký nadhled a chápání věcí v mnohem širších souvislostech spolu s velmi dobrým analytickým myšlením nám umožnilo dívat se na mnohem delší dobu dopředu a být připraveni na věci, které teprve měly přijít,“ říká Bengl.
Loni v létě začal Martin Kaftan hrát golf a jak sám říká, především díky intenzivnímu tréninku dosáhl na zelenou kartu. „Ve srovnání s tenisem, lyžováním nebo cyklistikou se mi golf zdál málo dynamický a akční; měl jsem v úmyslu nechat si ho na pozdější věk, ale pohltilo mne to,“ přiznává Kaftan. Na ostatní zábavu mu mnoho času nezbývá, s nadsázkou říká, že s koníčky skončil, když se oženil a narodily se mu děti: „Výlety do hor i jiné sporty se nyní spíše podřizují jim.“ Tvrdí ale, že by jednou rád sestříhal vlastní mnohahodinové videozáznamy a utřídil tisíce fotek, které má na několika harddiscích a DVD nosičích.

  • Našli jste v článku chybu?