Malé bistro s velmi omezeným sortimentem dokáže přilákat hosty na ručně dělané pelmeně a vareniky
Bistro Váleček nedaleko Hradčanské dokazuje, že není třeba mít nekonečně širokou nabídku ani vymýšlet jídla, která svět ještě neviděl. Stačí dělat poctivě to, co naopak někdy viděl a ochutnal skoro každý. Ručně dělané ruské pelmeně a ukrajinské vareniky jsou základem nabídky, kterou doplňují dvě polévky, dva druhy palačinek a nově i kreplach – taštičky ve tvaru šátečků, které jsou tradiční součástí židovské kuchyně. Nudlové těsto, různé tvary a různé náplně, nic víc, nic míň.
Bistro funguje v relativně malém prostoru v Bubenči teprve od ledna. Zdá se, že své zákazníky si už našlo. Nebývá tu plno, ale sami tu sedět taky nebudete. Příjemný jednoduchý interiér od května doplnila i zahrádka s pár stolky, umístěná do klidné ulice. Budete-li se chtít rychle a dobře najíst, zamiřte sem. Obslouží vás uvnitř i venku. Jen mějte na paměti, že když to venku pofukuje, jídlo velmi rychle chladne.
Snadno a rychle
Stručné menu znamená rychlý výběr. Záleží vlastně jen na tom, na jakou náplň máte právě chuť. Pelmeně jsou plněné masem, vareniky jsou vždy vegetariánské a vedle slaných variant jsou k mání i dvě sladké. Asi nejvíc frčí pelmeně s náplní z vepřového a hovězího masa, ale můžete je vyzkoušet i ve variantě krůtí, kuřecí, s lososem či skopovým masem. Nárazově se objevují třeba i s masem a houbami. Tvarem pelmeně připomínají ravioli. Jsou to tedy taštičky z nudlového těsta s masovou náplní, ve tvaru půlměsíčku, jehož konce jsou spojené. Pelmeně jsou lehce sypané zelenou petrželkou, vareniky zase maštěné máslem. Vedle bezmasé náplně v podobě bramborového pyré se smaženou cibulkou nebo houbami či houbového ragú, nebo višní či tvarohu se vareniky od pelmeňů liší i tvarem. Vypadají jako možná trochu známější japonské taštičky gyoza. Původní kolečko z nudlového těsta se přehne napůl opět do tvaru půlměsíce a ručně se vytvarují vlnité okraje.
Nabídkou se lze projíst celkem snadno. Stálé místo v ní má vegetariánský boršč, který mě jediný nijak neoslovil. Chybí mu výraznější chuť. Kromě boršče je ale každý den k mání i druhá polévka a zejména gruzínská hovězí polévka charčo s rajčaty, mrkví a kousky hovězího masa je silná, dobře dochucená a velmi dobrá.
S masem nebo bez
Z hlavní nabídky mi chutnalo vše, co jsem ochutnala.
Vybrat si můžete mezi větší (350 gramů) a menší porcí (250 gramů) taštiček a na závěr si dát i zmenšenou dezertní verzi višňových vareniků, kterou rozhodně doporučuji nevynechat. Nejsnadnější je na začátek sáhnout po pelmeních plněných mixem hovězího a vepřového masa. Nebojte se ale ani výraznějšího skopového nebo specialit. Pelmeně i vareniky jsou předem připravené a rychle zmražené, takže se nejedná o jídlo dělané čerstvě na objednávku. Přesto chutnají výrazně jinak než mražené polotovary z obchodů s ruským sortimentem.
Pokud vás zajímají detaily přípravy a rozdíly mezi jednotlivými taštičkami, stačí se dát do řeči s obsluhou.
Kromě informací se vám dostane i pohledu do čisté otevřené kuchyně, takže uvidíte, jak se jídlo připravuje. Obsluha netají vůbec nic, ani to, že pelmeně a vareniky mrazí, protože při provozu podniku by i s ohledem na velikost kuchyně nešly připravovat čerstvé. Ceny odpovídají kvalitě jídla, které si opravdu nezaslouží být porovnávané s mraženými taštičkami z pytlíku.
Nedovedu si představit, že bych tu strávila večer u rodinné večeře, ale na rychlé jídlo během dne je Váleček skvělé místo, které vám mohu bez obav doporučit.
Bistro Váleček Jaselská 246/20, Praha 6 t: +420 773 924 080 e: bistrovalecek@gmail.com www.bistrovalecek.cz otveřeno: Po–So 10.30–20.00
O autorovi| Klára Donathová, donathova@mf.cz